Domáca pečeňová paštéta
Suroviny
Pečeňová paštéta
- 200 g masla Pilos
- 2 šalotky
- 1 strúčik cesnaku
- 3 bobkové listy Kania
- 1 vetvička čerstvého tymianu
- 250 g kuracích pečienok
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 50 ml brandy
- morská soľ v mlynčeku Kania
- 1 chlieb
Marmeláda
- 2 lyžice kryštálového cukru Belbake
- 1 cibuľa
- 1 jablko
- 50 ml bieleho suchého vína
- 1 lyžica strúhaného zázvoru
Potrebujeme
- mixér
POSTUP
Pečeňová paštéta
V malom kastróle roztopíme 150 g masla.
Na zvyšnom rozohriatom masle v panvici restujeme nadrobno nakrájanú šalotku a cesnak. Pridáme bobkové listy, lístky tymianu a očistené pečienky. Okoreníme a restujeme. Prilejeme brandy a môžeme krátko flambovať. Prikryjeme pokrievkou a 2 – 3 minúty dusíme.
Pečienky dosolíme, dokoreníme, vyberieme bobkové listy a zmes preložíme do mixéra. Zalejeme 50 ml roztopeného masla a dôkladne mixujeme. Následne prilejeme ďalších 50 ml roztopeného masla, zľahka premiešame a opäť mixujeme.
Hotovú paštétu preložíme do uzatvárateľného pohára, niekoľko krát pohárom buchneme po stole, aby sme uvoľnili prebytočný vzduch. Povrch uhladíme a zalejeme zvyšným maslom. Po vychladnutí zatvoríme viečkom a skladujeme v chladničke, kde vydrží minimálne týždeň.
Cibuľovo-jablčno-zázvorová marmeláda
V hrnci necháme skaramelizovať cukor. Prihodíme najemno nakrájanú cibuľu a orestujeme. Pridáme jablko nakrájané na menšie kocky. Podlejeme vínom, ochutíme zázvorom a klinčekom. Necháme prevariť, aby všetky suroviny zmäkli. Z uvarenej hustej marmelády vyberieme klinček.
Servírovanie
Pečeňovú paštétu podávame za tepla i za studena s čerstvo opečeným chlebom a ideálne cibuľovo-jablčno-zázvorovou marmeládou.