Dusený králik s olivami a sušenými paradajkami
- 1 celý králik
- 1 l vody
- 1 a 1/2 cibule
- 3 bobkové listy Mikado
- 5 guľôčok nového korenia Mikado
- 5 guľôčok celého čierneho korenia Kania
- 100 g mrkvy
- 100 g zeleru
- 80 g petržlenu
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- olivový olej Italiamo
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 vetvička čerstvého tymianu
- 1 vetvička rozmarínu
- 100 ml suchého bieleho vína
- 20 g čiernych olív bez kôstky Baresa
- 20 g sušených paradajok v oleji Baresa
- 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate
- asi 20 g masla
Králika umyjeme, očistíme a vykostíme. Kosti dáme do hrnca so studenou vodou, 1 ošúpanou cibuľou a divokým korením (bobkové listy, guľôčky celého čierneho a nového korenia). Asi 50 g mrkvy, 50 g zeleru a 30 g petržlenu umyjeme, očistíme a nakrájame na kocky. Pridáme do hrnca a varíme asi 2 hodiny.
Mäso nakrájame na rovnako veľké kúsky, osolíme a okoreníme. V kastróle rozohrejeme olivový olej a mäso sprudka orestujeme z každej strany (spolu asi 4 minúty). Zvyšnú koreňovú zeleninu nakrájame na kúsky, 1/2 cibule nakrájame nadrobno a cesnak na plátky. Orestované mäso preložíme do misy. Na výpeku opražíme cesnak s cibuľou a koreňovú zeleninu. Pridáme čerstvý tymian a rozmarín. Keď zelenina zmäkne, podlejeme ju vínom, ktoré necháme zredukovať. Následne podlejeme pripraveným vývarom. Mäso vložíme späť do kastróla a pod pokrievkou dusíme domäkka asi 20 – 25 minút. Potom pridáme na polovice nakrájané olivy, na menšie kúsky nakrájané sušené paradajky a nahrubo nasekanú petržlenovú vňať. Na záver zjemníme kúskom masla.
Servírovanie
Králika podávame v hlbokom tanieri posypaného trochou nasekanej petržlenovej vňate. Ako príloha sa hodia varené i pečené zemiaky alebo zapečená bageta.