Fašírky z mletého mäsa so syrom feta
- 800 g mletého mäsa mix
- 1 šalátová uhorka
- soľ Belbake
- 2 strúčiky cesnaku
- šťava z 1/2 citróna
- niekoľko lístkov čerstvej mäty
- 100 g gréckeho jogurtu (10%) Pilos
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 2 rožky (môžu byť aj 2 – 3 dni staré)
- 1 malá cibuľa
- olivový olej Primadonna
- čerstvá petržlenová vňať
- 2 vajcia
- 50 g sušených paradajok v oleji Baresa
- 100 g syra feta Eridanous
- hladká múka na obaľovanie Belbake
- 400 g zemiakov
- asi 100 ml plnotučného mlieka Pilos
- asi 100 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
Potrebujeme
- strúhadlo
- sitko
Tzatziki
Umytú a ošúpanú uhorku nastrúhame najemno, zľahka osolíme a necháme v sitku odkvapkať. Potom zvyšnú šťavu vyžmýkame. K uhorke pridáme 1 nastrúhaný strúčik cesnaku, citrónovú šťavu, najemno nakrájanú mätu a jogurt. Zmes okoreníme a dôkladne premiešame.
Fašírky
Rožky namočíme do vody. Potom ich vyžmýkame a natrháme na kúsky. Nastrúhaný strúčik cesnaku a najemno nakrájanú cibuľu krátko orestujeme na rozpálenej panvici na troche olivového oleja. V mise okoreníme a osolíme mleté mäso. Pridáme 2 lyžice najemno nasekanej petržlenovej vňate, kúsky rožkov, vajíčka, orestovanú cibuľu s cesnakom, najemno nasekané sušené paradajky a rozdrobenú fetu. Dôkladne premiešame. Z masy vytvoríme fašírky, ktoré obalíme v hladkej múke. Opekáme pomaly na miernom plameni na rozpálenej panvici s olejom z oboch strán dozlatista.
Zemiaková kaša
Zemiaky ošúpeme, umyjeme a uvaríme v hrnci v mierne osolenej vode domäkka. Scedíme a prepasírujeme. Prilejeme 2 lyžice olivového oleja, mlieko a smotanu podľa potreby. Osolíme a dôkladne premiešame.
Servírovanie
Na tanier naložíme zemiakovú kašu, pridáme fašírky, pokvapkáme olivovým olejom a posypeme najemno nasekanou petržlenovou vňaťou. Tzatziki podávame v samostatnej miske ozdobené lístkami čerstvej mäty.