Kapor v sušenej šunke s domácou majonézou
- 800 g kapra
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku kania
- 100 g šunky sušenej vzduchom Dulano
- slnečnicový olej Promienna
- 3 lyžice masla
- 1 citrón
- 200 g mrkvy
- 200 g petržlenu
- 200 g zeleru
- 200 g zemiakov
- 1 červená cibuľa
- 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate
- 4 žĺtky
- 1 lyžica bieleho vínneho octu Acentino
Potrebujeme
- sitko
- metličku na šľahanie
Postup
Kapor v sušenej šunke
Kapra stiahneme z kože a rozkrájame na 4 porcie. Filety osolíme, okoreníme a každú zabalíme do 2 plátkov sušenej šunky. Takto pripraveného kapra opečieme na rozpálenej panvici na miernom ohni na slnečnicovom oleji do zlatohneda. Pred dokončením pridáme ku kaprovi na panvicu maslo a šťavu z citróna, ktoré vytvoria omáčku.
Zeleninový šalát
Očistenú mrkvu, petržlen, zeler a zemiaky nakrájame na malé kocky a uvaríme vo vriacej osolenej vode. Potom zeleninu scedíme. Na panvici na troške oleja krátko orestujeme červenú cibuľu nasekanú nadrobno. K orestovanej cibuli pridáme predvarenú zeleninu a opekáme dozlatista. Ochutíme troškou soli a mletým čiernym korením. Pred dokončením pridáme na panvicu nasekanú čerstvú petržlenovú vňať.
Domáca majonéza
Vo väčšej miske metličkou rozmiešame žĺtky a za stáleho miešania k nim pomaly prilievame olej (asi 200 ml). Šľaháme, až kým majonéza nezhustne. Potom ju dochutíme soľou, mletým čiernym korením a bielym vínnym octom.
Servírovanie
Kapra podávame preliateho omáčkou z panvice s restovaným zeleninovým šalátom a s domácou majonézou.