Fish and chips
Suroviny
Fish and chips
- 7 lyžíc hladkej múky Belbake
- 6 lyžíc zemiakového škrobu Belbake
- 3 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva Belbake
- 1 lyžica čerstvého tymianu
- 2 vajcia
- 150 ml polotmavého piva Argus
- morská soľ v mlynčeku Kania
- 400 g zemiakov
- slnečnicový olej Vita D'or
- 600 g filety tresky tmavej
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- chilli korenie
- smažená petržlenová vňať (na ozdobu)
Cesnaková majonéza
- 2 vajce (pasterizované žĺtky)
- šťava z ½ citróna
- 250 ml slnečnicového oleja Vita D'or
- 2 strúčiky cesnaku
Potrebujeme
- škrabku na zemiaky, kuchynský teplomer, papierové utierky, lis na cesnak
POSTUP
Cesto
Zo šiestich lyžíc múky, škrobu, kypriaceho prášku, väčšiny nasekaného tymianu, vajec a piva pripravíme husté cesto, ktoré osolíme. Malo by mať konzistenciu palacinkového cesta.
Chips
Ošúpané zemiaky nakrájame na hranolčeky a umyjeme v studenej vode.
Vložíme do vriacej vody na 20 – 25 sekúnd, vyberieme a osušíme utierkou. Predvarené hranolčeky ponoríme do oleja rozohriateho na 120 °C a smažíme tak dlho, pokiaľ nebudú mäkké. Vyberieme ich na tanier, olej rozohrejeme na 180 °C a hranolky usmažíme dozlatista. Hotové ich preložíme na papierovú utierku, aby sme ich zbavili prebytočného tuku. Ešte horúce osolíme.
Fish
Rybu stiahneme z kože, osolíme, okoreníme a ochutíme tymianom, prípadne drveným chilli. Pomúčime, obalíme cestíčkom a smažíme v rozohriatom oleji po hranolčekoch do zlatista.
Cesnaková majonéza
Žĺtky zmiešame s citrónovou šťavou, osolíme, okoreníme a za stáleho šľahania metličkou postupne prilievame olej, až vznikne jemná majonéza, do ktorej zamiešame pretlačené strúčiky cesnaku.
Servírovanie
Smaženú rybu s hranolčekmi servírujeme ideálne štýlovo na voskovanom papieri, pridáme i misku domácej cesnakovej majonézy a zasypeme smaženými lístkami petržlenovej vňate.