
Francúzska šošovicová polievka
Suroviny
- 2 cibule
- olivový olej Primadonna
- 5 strúčikov cesnaku
- 2 mrkvy
- 1 petržlen
- 1 pór
- 3 stonky stonkového zeleru
- čierne mleté korenie Kania
- soľ Kania
- 2 bobkové listy Kania
- 1 lyžička sušeného tymianu
- 100 ml červeného suchého vína
- 350 g šošovice Campo Largo
- 1 l zeleninového vývaru
- voda podľa potreby
- čerstvá petržlenová vňať
Potrebujeme
hrniec
POSTUP
Cibuľu nasekáme nadrobno. Orestujeme ju v hrnci na oleji dozlatista. Prihodíme pretlačené strúčiky cesnaku a očistenú a na menšie kúsky nakrájanú koreňovú zeleninu (mrkvu a petržlen). Ďalej restujeme. Po chvíli prihodíme nasekaný pór a stonkový zeler, ochutíme soľou a korením, pridáme bobkové listy a sušený tymian. Do orestovanej zmesi prilejeme víno, chvíľu povaríme, pridáme šošovicu a podlejeme vývarom a vodou. Hrniec prikryjeme pokrievkou a varíme cca 20 – 30 minút domäkka.
Servírovanie
Polievku podávame v hlbokom tanieri a na záver ozdobíme nasekanou petržlenovou vňaťou.