Francúzsky cibuľový koláč
- 250 g syra camembert Chene d´Argent
- 500 g hladkej múky Belbake
- 250 g masla
- 7 vajec
- 50 ml vody
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- slnečnicový olej Promienna
- 400 g suchého žltého hrachu Cornfarm na zaťaženie cesta
- 150 g cibule
- 150 g póru
- 250 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 250 ml mlieka Pilos
- hladká múka Belbake na posypanie dosky
Potrebujeme
- okrúhlu zapekaciu misu
- dosku na vaľkanie
- valček
- alobal
- sitko
- papierové utierky
Cesto
Zmiešame múku, maslo, 2 vajcia, vodu, štipku soli a pripravíme hladké cesto. Necháme odležať v chladničke aspoň 2 hodiny.
Potom cesto vyvaľkáme na doske posypanej trochou múky a vložíme ho do okrúhlej zapekacej misy potretej olejom. Zvyšné cesto odrežeme tak, aby presahovalo okraj formy asi o 0,5 cm. Popicháme ho vidličkou, aby pri pečení lepšie unikala para. Na cesto položíme alobal a nasypeme naň suchý hrach (cesto si tak pri pečení zachová tvar). Pečieme asi 25 minút v predhriatej rúre pri 180 °C. Korpus necháme vychladnúť a odstránime alobal s hrachom.
Plnka
Na panvici rozohrejeme olej a orestujeme na kolieska nakrájanú cibuľu, až kým nezmäkne. Medzitým v osolenej vode krátko povaríme pór nakrájaný na kolieska (asi 2 minúty). Potom ho scedíme a necháme odkvapkať. Pridáme k cibuli, osolíme, okoreníme a dôkladne premiešame. Zmes z panvice preložíme na papierovú utierku a osušíme od prebytočného oleja a šťavy.
Vo väčšej mise si pripravíme krém – zmiešame smotanu, mlieko a 5 vajec. Osolíme, okoreníme a dobre premiešame.
Na predpečené cesto rovnomerne nanesieme zmes cibule a póru. Naň poukladáme plátky syra camembert a zalejeme pripraveným krémom tak, aby nepresahoval okraj koláča. Pečieme približne 25 minút v predhriatej rúre pri 180 °C.
Servírovanie
Upečený slaný koláč servírujeme vychladnutý.