Grilovaná pražma s citrónovou omáčkou
- 4 čerstvé pražmy
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 1 citrón
- 1 cibuľa
- 200 ml suchého bieleho vína
- 100 g masla
- 4 žĺtky
- čerstvý tymian
Potrebujeme
- metličku na šľahanie
- grilovaciu panvicu
Postup
Grilované pražmy
Kožu umytých a osušených rýb narežeme po oboch stranách na 3 – 4 miestach. Potrieme ich marinádou z ½ lyžičky soli, ½ lyžičky čierneho korenia a 2 lyžičiek citrónovej šťavy. Pražmy grilujeme na grilovacej panvici alebo rozohriatom grile.
Citrónová omáčka
Cibuľu nasekáme nadrobno, podlejeme suchým bielym vínom a dusíme na miernom ohni, kým sa tekutina nezredukuje na polovicu. Primiešame 50 g masla a stíšime plameň. Žĺtky vyšľaháme nad parou do peny. K žĺtkom primiešame vínovú omáčku tak, aby sa nezrazili. Žĺtky spolu s vínom prelejeme späť do hrnca a varíme spolu na miernom ohni. Postupne pridáme zvyšných 50 g masla. Keď omáčka získa krémovú konzistenciu dochutíme ju nastrúhanou citrónovou kôrou, citrónovou šťavou, soľou a korením.
Servírovanie
Pražmy servírujeme preliate citrónovou omáčkou a posypané čerstvým tymianom.