Grilovaná pražma so šalátom z grilovaného baklažánu
- 4 pražmy
- 2 veľké baklažány (spolu asi 1 kg)
- 5 strúčikov cesnaku
- 4 lahôdkové cibuľky
- 8 lístkov čerstvej bazalky
- 100 g cherry paradajok
- 1 a 1/2 citróna
- olivový olej Promienna
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- morská soľ v mlynčeku Kania
- 30 g čerstvého tymianu
- 200 g zemiakov
Potrebujeme
- papierové utierky
- alobal
- kuchynské nožnice
Postup
Šalát z grilovaného baklažánu
Celé umyté baklažány položíme na rozpálený gril a grilujeme asi 20-25 minút. Podľa potreby ich obraciame. Hotové necháme trochu vychladnúť, olúpeme a nakrájame na väčšie kúsky. Strúčik cesnaku, lahôdkové cibuľky a lístky čerstvej bazalky nakrájame najemno, cherry paradajky na menšie kúsky. Všetky prísady dôkladne premiešame v miske. Ešte teplé dochutíme šťavou z polovice citróna, pokvapkáme olivovým olejom, okoreníme a osolíme. Šalát opäť dôkladne premiešame.
Grilovaná pražma
Vypitvané ryby bez žiabrí zbavíme plutiev, umyjeme a osušíme. Šupiny neodstraňujeme. Každú rybu naplníme 2 rozkrojenými plátkami citróna, vetvičkami čerstvého tymianu a roztlačeným strúčikom cesnaku.
Pripravíme si 4 kusy alobalu, ktoré pokvapkáme olivovým olejom, posypeme morskou soľou a čiernym mletým korením. Na alobal položíme pripravenú rybu, ktorú tiež pokvapkáme olivovým olejom a okoreníme. Každú rybu dôkladne zabalíme do alobalu.
Balíčky položíme na gril a necháme grilovať asi 20-30 minút mimo priameho zdroja tepla. Gril by mal byť v priebehu pečenia zakrytý.
Grilované zemiaky
Zemiaky umyjeme a uvaríme v šupke v mierne osolenej vode do polomäkka. Scedené a vychladnuté zemiaky nakrájame na hrubšie plátky. Osolíme, okoreníme a pokvapkáme olivovým olejom. Grilujeme niekoľko minút do zlatohneda.
Servírovanie
Ryby vybalíme z alobalu a preložíme na tanier. Opatrne stiahneme vrchnú kožu (kožu narežeme pri chvoste a stiahneme smerom k hlave). Mäso potom osolíme a okoreníme. Pridáme plátky zemiakov. Hotové jedlo pokvapkáme olivovým olejom a ozdobíme čerstvou bazalkou. Baklažánový šalát podávame v samostatnej menšej miske.