Grilovaný rib eye steak s batatmi a bylinkovou omáčkou
Suroviny
- 250 g masla Pilos
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 1 lyžica francúzskej dijonskej horčice Kania
- 2 lyžice nasekanej čerstvej pažítky
- 1,5 hrste čerstvej petržlenovej vňate
- 3 lyžice citrónovej šťavy
- 2 väčšie bataty
- olivový olej Primadonna
- čerstvý rozmarín
- chilli v mlynčeku Kania
- 1,5 hrste čerstvého koriandra
- 1 lyžica mletej údenej papriky
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 červená cibuľa
- 4 steaky Angus Rib Eye
- bylinky na ozdobu
Potrebujeme
potravinársku fóliu, alobal, gril, sekací mixér, uhlie
POSTUP
Bylinkové maslo
Zmäknuté a jemne vyšľahané maslo osolíme a okoreníme. Pridáme horčicu, dve lyžice nasekanej pažítky, dve lyžice nasekanej petržlenovej nate, 1 lyžicu citrónovej šťavy a premiešame. Nanesieme na potravinársku fóliu a zrolujeme do tvaru valca. Fóliu poprepichujeme, aby sme odstránili prebytočný vzduch. Maslo ešte zabalíme do alobalu a necháme stuhnúť v chladničke.
Grilované sladké zemiaky
Bataty nakrájame na 1 cm široké kolieska, ktoré nasucho pomaly grilujeme v chladnejšej časti grilu z obidvoch strán domäkka.
Opečené zemiaky preložíme na tanier, osolíme, okoreníme, pokvapkáme olejom a ochutíme vetvičkou rozmarínu a chilli podľa chuti.
Bylinková omáčka
Jeden a pol hrste koriandra a asi jednu hrsť petržlenovej vňate nakrájame nahrubo a vložíme do sekacieho mixéra. Pridáme dve lyžice citrónovej šťavy, údenú papriku, chilli, nasekaný cesnak a červenú cibuľu, 150 ml olivového oleja, soľ, korenie a rozmixujeme.
Steaky
Steaky tesne pred grilovaním osolíme, okoreníme, pokvapkáme olejom a grilujeme dve minúty z jednej strany a minútu z druhej strany.
Tip: Gril počas grilovania zatvárame, aby uhlie nezačalo horieť.
Hotové steaky preložíme na tanier, položíme na ne plátok bylinkového masla, zľahka osolíme, prikryjeme alobalom a necháme krátko odpočinúť.
Servírovanie
Grilované steaky servírujeme s batatmi, preliate bylinkovou omáčkou. Zvyšnú omáčku podávame v samostatnej miske. Dozdobíme bylinkami.