Bôčik na cesnaku a rozmaríne s tekvicovým prívarkom
Suroviny
Bôčik
- 1 kg bravčového bôčika s kosťou a kožou
- soľ Kania
- mleté čierne korenie Kania
- 1 lyžica mletej sladkej papriky Kania
- olivový olej Primadonna
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 hrsť čerstvého rozmarínu
Prívarok
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 menšia tekvica hokkaido
- 200 g zemiakov
- 2 lyžice masla Pilos
- 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate
Potrebujeme
- plech, sitko, pučidlo na zemiaky
POSTUP
Bôčik
Kožu na mäse narežeme, preložíme na plech, ochutíme soľou a korením, posypeme mletou paprikou, polejeme olivovým olejom a rovnomerne rozotrieme na mäso. Cibuľu a cesnak nakrájame na plátky a čerstvý rozmarín natrháme nahrubo. Preložíme k mäsu. Prilejeme teplú vodu a pečieme vo vyhriatej rúre na 200 °C približne 90 – 120 minút. Počas celej doby pečenia bôčik podlievame výpekom. Upečený bôčik preložíme na tanier. Výpek precedíme a cibuľu s cesnakom prepasírujeme cez sitko. Z výpeku odoberieme tuk a varíme, kým sa zredukuje. Nakoniec prihodíme 1 lyžicu masla.
Prívarok
Nadrobno nasekanú cibuľu orestujeme v hrnci na oleji. Pridáme najemno nasekaný cesnak a ochutíme soľou a korením. Kým sa základ restuje pripravíme tekvicu. Hokkaido pozdĺžne prerežeme na polovicu. Ošúpeme, vyberieme vnútro a nakrájame na menšie kúsky. Očistené zemiaky nakrájame na kocky. Zemiaky a tekvicu prihodíme do základu, osolíme, okoreníme, premiešame a chvíľu restujeme. Podlejeme horúcou vodou, zakryjeme pokrievkou a na miernom ohni dusíme domäkka. Prívarok pretlačíme pučidlom na zemiaky, prihodíme 1 lyžicu masla a nasekanú petržlenovú vňať.
Servírovanie
Bôčik servírujeme s porciou prívarku, prelejeme výpekom a posypeme vňaťou.