Holúbky - plnené kapustné listy
- 700 g mletého mäsa mix
- 8 listov z bielej kapusty
- 2 vajcia
- sladká mletá paprika Kania
- sušený majorán Mikado
- 2 lyžičky dijonskej horčice Duc De Coueur
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 menšie cibule
- morská soľ v mlynčeku Kania
- ½ francúzskej bagety
- rastlinný olej Promienna
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 400 g krájaných lúpaných paradajok Freshona
- 200 ml bravčového vývaru
- 600 g zemiakov
- 50 g masla Pilos
- čerstvá petržlenová vňať
Postup
POTREBUJEME
- textilná utierka
- lis na cesnakz
- apekacia misa s pokrievkou
Z hlávky kapusty vyrežeme hlúb. Celú ju vložíme do hrnca s vriacou vodou a krátko oblanšírujeme. Potom kapustu vyberieme, vložíme ju do studenej vody a odstránime uvoľnené vonkajšie listy. Takto sa nám podarí uvoľniť 1 -2 listy. Potom kapustu opäť ponoríme do vriacej vody a postup opakujeme, kým nezískame potrebný počet listov. Listy osušíme na utierke.
Mleté mäso zmiešame s vajíčkami, mletou paprikou, majoránom, dijonskou horčicou, 2 prelisovanými strúčikmi cesnaku a 1 cibuľou nakrájanou najemno. Osolíme, pridáme vo vode namočenú a vyžmýkanú bagetu a dôkladne premiešame.
Druhú cibuľu a 2 strúčiky cesnaku nakrájame na menšie kúsky a orestujeme ich na panvici s rozohriatym olejom. Osolíme, okoreníme, pridáme k nim lyžičku mletej papriky a paradajky z konzervy. Podľa potreby podlejeme vývarom a varíme približne 15 minút.
Na každý kapustný list pridáme porciu mäsa, zabalíme a poukladáme vedľa seba do zapekacej misy. Prelejeme pripravenou omáčkou. Pečieme v rúre pri 160 °C asi 45 minút najskôr prikryté a potom dopekáme bez pokrievky.
Umyté a očistené zemiaky nakrájame na väčšie kúsky, vložíme do osolenej vriacej vody a varíme asi 20 minút domäkka. Na panvici rozpustíme kúsok masla, pridáme scedené zemiaky a nasekanú petržlenovú vňať.