Hovädzí steak s pečenou tekvicou
- 2 rump steaky
- 1/2 tekvice na pečenie
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- čerstvý tymian
- olivový olej Primadonna
- 8 strúčikov cesnaku
- šťava a kôra z 1 citróna
- 2 lyžice masla Pilos
- 125 g mladého špenátu
postup
Potrebujeme
- zapekaciu misu alebo plech
- mažiar
- strúhadlo
- alobal
Pečená tekvica
Neošúpanú tekvicu umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. Osolíme, okoreníme, posypeme tymianom, pokvapkáme olivovým olejom a pridáme 6 celých neošúpaných strúčikov cesnaku. Premiešame a pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 200 °C približne 30 minút.
Tymianovo-citrónový dresing
V mažiari rozdrvíme 1 hrsť tymianových lístkov, 1 strúčik cesnaku nasekaný nahrubo a nastrúhanú citrónovú kôru. Ochutíme soľou, korením a potom postupne prilievame približne 100 ml olivového oleja. Na záver dochutíme pár kvapkami citrónovej šťavy.
Steaky
Steaky umyjeme a osušíme. Osolíme, okoreníme a pokvapkáme olivovým olejom. Opekáme ich na rozpálenej panvici z každej strany do zlatohneda. Potom stiahneme z ohňa, pridáme 1 lyžicu masla a citrónovú šťavu podľa chuti. Prikryjeme ich alobalom a necháme 3 – 5 minút odpočívať. Pred servírovaním ich nakrájame na tenké plátky a ochutíme soľou a korením.
Špenát
1 strúčik cesnaku nakrájame na plátky a orestujeme dozlatista na 1 lyžici masla a troche olivového oleja. Potom pridáme umytý a osušený špenát, ochutíme soľou, korením a asi 1 minútu restujeme.
Servírovanie
Nakrájaný steak servírujeme s pečenou tekvicou, špenátom a pokvapkaný tymianovo-citrónovým dresingom.