Pečené morčacie stehno s červenou repou a zemiakmi
Suroviny
- 1 kg morčacieho horného stehna
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- olivový olej Primadonna
- 1 citrón
- 4 strúčiky cesnaku
- čerstvý rozmarín
- 200 ml červeného suchého vína
- 500 g malých zemiakov
- 500 g varenej repy
- 250 g kyslej smotany Pilos (30 %)
- čerstvá pažítka
Potrebujeme
zapekaciu misu alebo plech, strúhadlo
POSTUP
Očistené mäso zo všetkých strán osolíme, okoreníme a pokvapkáme olejom. Preložíme do zapekacej misy, pridáme umytú a na mesiačiky nakrájanú polovicu citróna, rozpučené strúčiky cesnaku a vetvičky rozmarínu. Podlejeme 100 ml vína a pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C. Počas pečenia mäso polievame výpekom.
Kým sa mäso pečie, umyté zemiaky prepolíme, ochutíme soľou, korením a polejeme olivovým olejom. Umytú repu nakrájame na mesiačiky, osolíme, okoreníme a pokvapkáme olejom.
Po polhodine pečenia, pod mäso pridáme pripravené zemiaky a repu. Podlejeme zvyšným vínom, vložíme naspať do rúry a pečieme približne ďalšiu polhodinu.
Dresing
V menšej miske zmiešame smotanu, soľ, korenie, najemno nasekanú pažítku, nastrúhanú kôru a šťavu z polovice citróna.
Servírovanie
Do stredu taniera naservírujeme porciu zemiakov s repou, na vrch uložíme na plátky nakrájané mäso, prelejeme výpekom, pridáme smotanový dresing a dozdobíme nasekanou pažítkou.