Grilované kura v pomarančovej marináde s feniklovým šalátom
• 800 g kuracích prsných a stehenných rezňov
• 2 lyžice kryštálového cukru Belbake
• 3,5 pomaranča
• 2 lyžice sójovej omáčky
• 2 lyžice nastrúhaného zázvoru
• 1 lyžica nasekaného čerstvého tymianu
• 2 lyžice nasekanej štipľavej papričky
• morská soľ v mlynčeku Kania
• čierne korenie v mlynčeku Kania
• 400 g batatov
• olivový olej Primadonna
• 2 fenikle
• ½ červenej papriky
• ½ žltej papriky
• šťava z ½ citrónu
• čerstvá petržlenová vňať
POSTUP
POTREBUJEME
- strúhadlo
- grilovaciu panvicu alebo gril
- alobal
Kôru z umytých pomarančov nastrúhame a odložíme na neskôr. Cukor necháme skaramelizovať, pridáme šťavu z 3 pomarančov a varíme, pokým nezíska konzistenciu podobnú medu. Pridáme sójovú omáčku, nastrúhaný zázvor, nasekaný čerstvý tymian, nadrobno nakrájané štipľavé papričky a pripravenú kôru z pomarančov. Marinádu prelejeme do misky a necháme vychladnúť. Mäso osolíme, okoreníme, naložíme do marinády a necháme ideálne cez noc v chladničke. Na druhý deň grilujeme na grile alebo v grilovacej panvici z obidvoch strán.
Tip: Pri grilovaní môžeme prikryť alobalom, vďaka ktorému sa mäso rovnomernejšie opečie.
Spolu s mäsom nasucho grilujeme i na kolieska nakrájané bataty. Hotové sladké zemiaky preložíme na tanier, osolíme, okoreníme a pokvapkáme olejom. V miske pripravíme šalát zmiešaním feniklov nakrájaných na jemné pásiky, paprík na rezance, šťavy z polovice pomaranča a citrónu, lyžice oleja, soli a korenia.
Servírovanie
Grilované kura podávame s grilovanými batatmi a feniklovým šalátom. Dozdobíme lístkami petržlenovej vňate a pokvapkáme olivovým olejom.