Hovädzia polievka so šošovicou
Suroviny
- 500 g hovädzích rebier na polievku
- 1 zväzok mrkvy
- 2 cibule
- 1 stonkový zeler
- nové korenie Kania
- celé čierne korenie Kania
- 3 bobkové listy Kania
- morská soľ v mlynčeku Kania
- 150 g šošovice Campo Largo
- 3 strúčiky cesnaku
- olivový olej Primadonna
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 1 lyžica paradajkového pretlaku Kania
- 425 ml pikantných paradajok v konzerve
- čerstvá petržlenová vňať
Potrebujeme
veľký kastról, sitko
POSTUP
Do kastróla s vlažnou vodou vložíme umyté rebrá a varíme. Postupne pridávame polovicu očistenej zeleniny (mrkvy, cibuľu, stonky zeleru) nakrájanej na väčšie kusy. Ochutíme novým a celým čiernym korením, bobkovými listami a soľou. Varíme 3 – 4 hodiny, pokým mäso zmäkne.
Tip: Ak chceme mať vývar číry, polievka nesmie vrieť.
Šošovicu uvaríme podľa návodu na obale do mäkka.
Zvyšnú očistenú zeleninu (mrkvy, cibuľu, stonky zeleru, strúčiky cesnaku) nakrájame na malé kúsky a restujeme v rozohriatom hrnci s olejom. Ochutíme soľou a korením. Keď je základ dozlatista opečený, pridáme lyžicu paradajkového pretlaku a krátko orestujeme. Potom prilejeme paradajky z konzervy, premiešame a zalejeme precedeným hovädzím vývarom. Prisypeme uvarenú šošovicu a chvíľu povaríme.
Vývar precedíme, mäso oberieme od kosti a nakrájame alebo natrháme na menšie kúsky.
Servírovanie
Do hlbokého taniera naservírujeme porciu mäsa, ktorú zalejeme hovädzou polievkou. Dozdobíme natrhanou petržlenovou vňaťou.