Hovädzie guľôčky s parmezánovou omáčkou
Suroviny
- 1 kg mletého hovädzieho mäsa
- soľ Kania
- čierne mleté korenie Kania
- 70 g strúhanky Belbake
- 120 g parmezánu Lovilio
- 2 šalotky
- 6 strúčikov cesnaku
- 1 hrsť čerstvého rozmarínu
- olivový olej Primadonna
- 500 g tarhone
- 2 lyžice masla Pilos
- 2 lyžice hladkej múky Belbake
- 100 ml bieleho suchého vína
- 500 ml mlieka Pilos
- 250 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- šťava z ½ citróna
Servírovanie
- 1 zväzok lahôdkovej cibuľky
Potrebujeme
- hrniec, panvicu
Tip: Pozri naše hrnce a panvice
POSTUP
Hovädzie mleté dáme do väčšej misy, pridáme soľ, korenie, strúhanku, 60 g nastrúhaného parmezánu, nadrobno nasekanú 1 šalotku, 3 strúčiky cesnaku aj nasekaný rozmarín. Zmes premiešame a vytvarujeme guľôčky, ktoré opekáme na rozpálenej panvici s olejom. Restujeme zo všetkých strán. Keď je mäso orestované, stiahneme z ohňa a do panvice prilejeme biele víno.
Medzitým do hrnca nalejeme olej. Prisypeme tarhoňu, ktorú osolíme a za občasného miešania restujeme dozlatohneda. Orestovanú tarhoňu zalejeme vriacou vodou a varíme na miernom ohni domäkka.
Do ďalšieho hrnca nalejeme olej. Prihodíme maslo, ktoré necháme rozpustiť. Pridáme 1 nasekanú šalotku spolu s 3 strúčikmi cesnaku a restujeme dozlatista. Osolíme a okoreníme. Prisypeme hladkú múku, prilejeme mlieko, dôkladne premiešame metličkou a ochutíme soľou a korením. Do hrnca prisypeme 60 g nastrúhaného parmezánu a trochu nasekaného rozmarínu. Zalejeme smotanou a prilejeme trochu vody. Omáčku opäť dôkladne premiešame a do hrnca pridáme aj guľôčky s výpekom. Na miernom ohni ešte krátko povaríme a na záver dochutíme šťavou z citróna.
Servírovanie
Hovädzie guľôčky servírujeme s tarhoňou posypané nakrájanou lahôdkovou cibuľkou.