Zapekaný baklažán s kozím syrom a vegánskym mletým
Suroviny
- 4 čerstvé baklažány
- morská soľ v mlynčeku Kania
- rastlinný olej Vita D'or
- 1 cibuľa
- 1 lyžica nasekanej štipľavej papričky
- 4 strúčiky cesnaku
- 275 g vegánskeho mletého Next Level
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 200 ml krájaných paradajok Freshona
- 1 lyžica nasekanej čerstvej bazalky
- 1 cuketa
- 200 g kozieho syra s bielou plesňou Pilos
- olivový olej Primadonna
Potrebujeme
papierové utierky, škrabku na zemiaky, zapekaciu misu
POSTUP
Baklažány očistíme, pozdĺžne prepolíme a vydlabeme lyžicou (asi 1 cm od šupky ponecháme). Vydlabanú dužinu nakrájame na kocky, ktoré osolíme a necháme pár minúť vypotiť.
Potom vyžmýkame, osušíme a smažíme asi 5 minút v rozpálenom repkovom oleji do zlatista. Vyberieme z oleja a osušíme na papierových utierkach.
Najemno nakrájanú cibuľu, štipľavú papričku a cesnak orestujeme v hrnci s rozpáleným olejom. Pridáme vegánske mleté, soľ, korenie a paradajky. V prípade potreby môžeme podliať asi 100 ml vody. Povaríme a ku koncu doplníme smaženým baklažánom a čerstvou nasekanou bazalkou.
Tip: Vegánske mleté sa nerozdrobí tak jednoducho ako mleté mäso. Je potreba mu trochu viac pomôcť vareškou.
Cuketu škrabkou na zemiaky nakrájame na dlhé tenké plátky a syr nakrájame na 24 hranolčekov. Každý z hranolčekov zrolujeme do plátku cukety.
Vydlabané baklažány potrieme olivovým olejom a priehlbiny naplníme pripravenou paradajkovou zmesou. Na každú polovicu baklažánu umiestnime 3 cuketové zvitky so syrom, pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a okoreníme. Pečieme v rúre vyhriatej na 180 °C asi 35 – 40 minút do zlatista.