Hovädzie pliecko so slaninou, sušenými hubami a s červeným vínom
Suroviny
- 2 lyžice bravčovej masti Pikok
- 100 g oravskej slaniny Pikok
- 3 červené cibule
- 6 guľôčok nového korenia
- 4 bobkové listy Kania
- čierne mleté korenie Kania
- soľ Kania
- 1 štipľavá paprička
- 6 strúčikov cesnaku
- 1 hrsť sušených húb
- 1 hrsť sušených sliviek Alesto
- 1 kg hovädzieho pliecka z mladého býka
- 200 ml červeného suchého vína
- 400 g lúpaných paradajok z konzervy Freshona
- voda alebo zeleninový vývar (podľa potreby)
- 500 g jazmínovej ryže Golden Sun
- čerstvá petržlenová vňať
Potrebujeme
hrniec
Postup
V hrnci na masti orestujeme na kocky nakrájanú slaninu. Pridáme nadrobno nasekanú cibuľu, nové korenie, bobkové listy, čierne korenie a soľ. Premiešame a ďalej restujeme. Prihodíme nasekanú štipľavú papričku a cesnak. Do základu pridáme prekrojené sušené huby a sušené slivky. Základ restujeme, kým získa zlatohnedú farbu. Následne pridáme nakrájané mäso, premiešame, mäso necháme zatiahnuť, ochutíme soľou, korením a podlejeme červeným vínom. Keď sa z vína odparí alkohol, pridáme paradajky z konzervy. Zalejeme vodou alebo vývarom po povrch mäsa. Prikryjeme pokrievkou a varíme cca 60 minút. Ryžu uvaríme podľa návodu na obale.
Servírovanie
Hovädzie pliecko so slaninou podávame s jazmínovou ryžou a po povrchu posypeme petržlenovou vňaťou.