Hovädzie rebrá na víne s cesnakom
Suroviny
Rebrá na víne
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- slnečnicový olej Vita D'or
- 20 g slaniny Dulano Selection
- 1 väčšia mrkva
- 100 g zeleru
- 1 cibuľa
- 1 stonka stonkového zeleru
- 2 lyžice masla Pilos
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 vetvička čerstvého tymianu
- 1 vetvička čerstvého rozmarínu
- 2 bobkové listy Kania
- 1 lyžica paradajkového pretlaku Kania
- 450 ml červeného vína
- 500 ml silného hovädzieho vývaru
- 1 hrsť smaženej šalotky
- 2 lahôdkové cibuľky
Zelerovo-zemiaková kaša
- 3 lyžice masla Pilos
- 2 cibule
- 200 g zeleru
- 200 ml kuracieho vývaru
- 150 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- 200 g prepasírovaných varených zemiakov
Potrebujeme
- zapekaciu misu s pokrievkou, kovové sitko, tyčový mixér
POSTUP
Rebrá na víne
Väčšie kusy rebier osolíme, okoreníme z oboch strán a sprudka orestujeme na oleji. Mäso preložíme do zapekacej misy a do výpeku pridáme kocky slaniny, mrkvy a zeleru. Akonáhle začne zelenina získavať farbu, pridáme na kocky nakrájanú cibuľu a stonkový zeler, lyžicu masla, plátky cesnaku, vetvičky čerstvých byliniek, bobkové listy a krátko restujeme.
Následne doplníme paradajkovým pretlakom, podlejeme vínom a necháme 2 – 3 minúty prevariť.
Základ na omáčku prelejeme cez opečené kusy mäsa, prikryjeme pokrievkou a pečieme v rúre vyhriatej na 160 °C asi 2 hodiny do mäkka.
Hotové rebierka vyberieme, omáčku precedíme a zľahka prepasírujeme. Na záver ju krátko prevaríme a zjemníme lyžicou studeného masla.
Zelerovo-zemiaková kaša
V hrnci rozohrejeme lyžicu masla a zľahka do sklovita orestujeme najemno nakrájanú cibuľu. Pridáme na malé kocky nakrájaný zeler a opäť zľahka zarestujeme. Osolíme, trochu okoreníme a podlejeme kuracím vývarom. Prikryjeme pokrievkou a dusíme do mäkka asi 20 minút. Prilejeme smotanu a rozmixujeme tyčovým mixérom. Vmiešame prepasírované zemiaky a metličkou premiešame. Nakoniec pridáme lyžicu masla, prípadne dosolíme.
Servírovanie
Do hlbokého taniera naservírujeme porciu zelerovo-zemiakovej kaše, pridáme časť pečeného rebra, zalejeme omáčkou a dochutíme smaženou šalotkou a na kolieska nakrájanou lahôdkovou cibuľkou.