Hrianky s pečeňovou paštétou a husacími prsami
Pečené prsia
- 400 g husacích pŕs s kožou a kosťami
- škótska whisky Queen Margot
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 1 vetvička čerstvého rozmarínu
Pečeňová paštéta
- olivový olej Primadonna
- 1 cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica nasekanej štipľavej papričky
- 2 lyžice lístkov tymianu
- 500 g kuracích pečienok
- 200 ml červeného portského vína Tawny Port Armilar
Servírovanie
- 2 lyžice kryštálového cukru Belbake
- 1 červená cibuľa
- 250 ml červeného portského vína Tawny Port Armilar
- 1 drevorubačský chlieb
- 1 lahôdková cibuľka
POSTUP
POTREBUJEME
- mixér
- zapekaciu misu
Pečené prsia
Husacie prsia vykostíme, kožu narežeme do tvaru mriežky, zalejeme whiskey a ideálne cez noc necháme odležať. Na druhý deň mäso osolíme z obidvoch strán a na strane bez kože aj okoreníme. Pridáme lístky rozmarínu a pomaly opekáme na strane s kožou dochrumkava.
Tip: Výpek priebežne zlievame a použijeme neskôr na paštétu.
Potom mäso otočíme, necháme zatiahnuť a podľa veľkosti pŕs pečieme v rúre rozohriatej na 160 °C asi 6 – 8 minút. Necháme odpočinúť a mierne vychladnúť.
Pečeňová paštéta
Výpek z husi zmiešame s olivovým olejom tak, aby sme získali 100 ml. Na polovici oleja s výpekom restujeme cibuľu a cesnak nakrájanú najemno. Pridáme nasekanú štipľavú papričku a lístky tymianu. Po chvíľke aj očistení pečene, korenie, soľ a restujeme. Prilejeme portské víno a povaríme. Všetko rozmixujeme a postupne dolievame zvyšnú polovicu oleja s výpekom. Môžeme podávať ešte teplé alebo skladujeme v chladničke. V panvici skaramelizujeme cukor, pridáme na rezance nakrájanú červenú cibuľu a krátko podusíme v portskom víne.
Servírovanie
Na opečený plátok chleba, nanesieme bohatú vrstvu paštéty, na ktorú rozložíme plátky opečených husacích pŕs. Dozdobíme skaramelizovanou červenou cibuľou a zelenými kolieskami lahôdkovej cibuľky.