Domáce rožky a pletenky
Suroviny
Cesto
- 280 ml vlažnej vody
- 21 g čerstvého droždia
- 10 g kryštálového cukru Belbake
- 500 g hladkej múky Belbake + na podsýpanie
- 10 g soli Kania
- 40 g bravčovej masti Pikok
Posýpka
- 20 g himalájskej soli Kania
- 20 g celej rasce Kania
Potrebujeme
- robot s nadstavcom hák, sitko, valček, veľký plech, papier na pečenie
POSTUP
Vo vode rozmiešame droždie, cukor a kopcovitú lyžicu múky a necháme na teplom mieste približne 10 minút kysnúť. V robote zmiešame zvyšnú preosiatu múku, soľ, masť a napučaný kvások.
Po asi 10 minútach, keď sa cesto samo odliepa od stien misky, ho pár ťahmi premiesime. Vytvarujeme z neho bochník, ktorý pomúčime, prikryjeme utierkou a necháme na teplom mieste asi hodinu kysnúť, kým zdvojnásobí objem.
Vykysnuté cesto na pomúčenej pracovnej ploche rozdelíme na 10 častí s váhou cca 80 g. Z každej z nich vytvarujeme bochník. Prikryjeme utierkou a necháme 10 minút podkysnúť.
Ak chceme pripraviť rožok, bochník rozvaľkáme do tvaru trojuholníka a pevne zvinieme smerom k špičke.
Na pletenku bochník rozdelíme na 3 časti, z ktorých vyvaľkáme dlhé šúľance. Zapletieme ich do vrkoča. Spoje dôkladne pritlačíme a zahneme pod pletenku.
Obe pečivá spojom dole uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, prikryjeme utierkou a necháme ešte aspoň polhodinu podkysnúť. Pred pečením ich potrieme vodou, rožky posypeme soľou a pletenky rascou. Pečieme v rúre vyhriatej na 210 °C asi 10 – 15 minút dozlatista. Pečivo necháme vychladnúť na mriežke.