Jablkový závin
ZÁVIN
- 8 jabĺk
- šťava z 2 citrónov
- 1 balenie chladeného lístkového cesta Chef Select
- 150 g masla Pilos
- 100 g strúhanky Belbake
- 100 g škoricového cukru
- 100 g mletých vlašských orechov Alesto
- 50 g sušených hrozienok Belbake
OMÁČKA
- 120 ml mlieka Pilos
- 120 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 3 žĺtky
- 30 g kryštálového cukru Belbake
- 1 vanilínový cukor
Postup
Potrebujeme
- valček
- sekací mixér
- šľahací mixér
- metličku na šľahanie
- sitko
ZÁVIN
Jablká ošúpeme a opatrne nakrájame na tenké plátky. Zmiešame ich s citrónovou šťavou, aby nezhnedli. Cesto rozvaľkáme natenko a celé ho potrieme 120 g rozpusteného masla. Do ⅔ naukladáme plátky jabĺk, posypeme strúhankou, škoricovým cukrom, orechmi a hrozienkami. Pevne zavinieme a potrieme zvyšným maslom. Pečieme pri teplote 180 °C približne 15 minút dozlatista.
OMÁČKA
Kým sa závin pečie, pripravíme omáčku. Mlieko so smotanou dáme zovrieť do kastróla. Žĺtky vyšľaháme s cukrom a pomaly prilievame horúce mlieko. Vrátime na sporák a za stáleho miešania varíme na najslabšom ohni do zhustnutia, pozor omáčka nesmie vrieť, aby sa vajíčka nezrazili. Stiahneme z ohňa a precedíme.
SERVÍROVANIE
Nakrájaný závin podávame preliaty omáčkou.