Plnené moravské koláče s posýpkou
Cesto
- 1 vanilínový cukor
- 300 ml vlažného mlieka Pilos
- 30 g droždia
- 500 g hladkej múky
- 50 g kryštálového cukru Belbake
- 2 žĺtky
- 100 g zmäknutého masla
- štipka soli Belbake
- 1 vajíčko na potretie
Tvarohová plnka
- 150 g jemného hrudkovitého tvarohu Pilos
- 1 vanilínový cukor
- 1 vajíčko
- nastrúhaná kôra z 1 citróna
- 1/2 hrnčeka sušených hrozienok Belbake
- tuzemák Alliance na namočenie hrozienok
Lekvárová plnka
- 5 lyžíc slivkového lekváru Sympathica
Orechová plnka
- 150 g mletých vlašských orechov Alesto Fine
- 100 ml horúceho mlieka Pilos
- 2 lyžice kryštálového cukru Belbake
Maková plnka
- • 150 g mletého maku Gardis
- 120 ml horúceho mlieka Pilos
- 1 lyžica medu Confeira
- 1 vanilínový cukor
Posýpka
- 50 g kryštálového cukru Belbake
- 80 g hrubej múky
- 50 g roztopeného masla
Potrebujeme
- dosku na vaľkanie, valček
- papier na pečenie
- pierko na potieranie
Cesto
Vo vlažnom mlieku s vanilínovým cukrom rozdrobíme droždie a pripravíme si kvások. Medzitým v miske zmiešame hladkú múku, kryštálový cukor, žĺtky, zmäknuté maslo a štipku soli. Prilejeme pripravený kvások a vypracujeme vláčne cesto. Správne vymiesené cesto sa odliepa od stien misky. Cesto prikryjeme čistou utierkou a na teplom mieste necháme kysnúť približne 30 minút.
Plnky
Každú plnku pripravíme zmiešaním všetkých ingrediencií v samostatných miskách.
Posýpka
Kryštálový cukor a hrubú múku zmiešame v miske. Do zmesi prilejeme roztopené maslo a miešame, až kým sa všetky zložky nespoja.
Moravské koláče
Vykysnuté cesto na doske premiesime. Rozvaľkáme približne 0,5 cm a vykrojíme kolieska s priemerom 8 cm. Kolieska naplníme jednou z plniek alebo slivkovým lekvárom. Plnku v kolieskach zabalíme tak, aby vznikli malé buchty. Druhou stranou pohára každú buchtu trochu zatlačíme a spravíme v nej priehlbinku (môžeme si pomôcť aj lyžicou), ktorú naplníme ľubovoľnou plnkou. Moravské koláče poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie ďalej od seba, aby sa počas pečenia nezlepili. Okraje cesta potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme pripravenou posýpkou. Na plechu ich ešte asi 10 – 15 minút necháme podkysnúť. Pečieme v predhriatej rúre asi 20 minút pri teplote 180 °C dozlatista.