Japonský cheesecake s jahodami, malinami a černicami
Krehké cesto
- 110 g zmäknutého masla Pilos
- 50 g práškového cukru Belbake
- 1/2 lyžičky soli Belbake
- 1 žĺtok
- 170 g hladkej múky Belbake
Cheesecake
- 260 g nátierky z čerstvého syra Goldessa classic
- 60 g zmäknutého masla Pilos
- 100 g plnotučného mlieka Pilos
- 6 vajíčok
- 25 ml citrónovej šťavy
- 30 g zlatého klasu
- 90 g hladkej múky Belbake
- štipka soli Belbake
- 160 g kryštálového cukru Belbake
Na ozdobenie
- práškový cukor Belbake
- malinový džem Maribel
- čerstvé drobné ovocie
Postup
POTREBUJEME
- mixér s nadstavcom lopatka a metlička
- sitko, potravinovú fóliu
- tortovú formu s priemerom 28 cm
- papier na pečenie
- fazuľu na zaťaženie
- ohňovzdornú misku
- metličku na šľahanie
- stierku
- tortovú formu s priemerom 24 cm
- alobal
- hlboký plech
Čas chladenia cesta: 1 hodina (ideálne cez noc)
Čas chladenia cheesecaku: cez noc
Krehké cesto - pâte sucrée
Maslo s cukrom a soľou vyšľaháme v mixéri s nadstavcom lopatka do peny. Prišľaháme žĺtok a na záver preosiatu múku. Miešame krátko a jemne, len do spojenia. Cesto zabalíme do fólie a necháme stuhnúť v chladničke aspoň 1 hodinu, ideálne cez noc.
Tip: Ak je cesto príliš suché, pridáme na záver postupne 1 ‒ 2 lyžice studenej vody.
Stuhnuté cesto vyberieme z chladničky a na pomúčenej doske ho rozvaľkáme na hrúbku 5 mm. Vykrojíme z neho kruh s priemerom 28 cm. Cesto prenesieme do formy vystlanej papierom na pečenie, popicháme vidličkou, prikryjeme papierom na pečenie a zaťažíme napr. fazuľou. Pečieme pri 180 °C približne 10 minút. V polovici pečenia cesto odokryjeme a dopečieme dozlatista.
Cheesecake
Vo vodnom kúpeli ohrejeme nátierku z čerstvého syra, maslo a mlieko. Keď sa maslo rozpustí, rozmiešame všetko metličkou dohladka. Do vlažnej zmesi primiešame žĺtky, citrónovú šťavu, škrob, preosiatu múku a soľ. Na záver opatrne stierkou primiešame tuhý sneh z bielkov a cukru.
Tip: Cukor postupne pridávame k bielkom, až keď sa začne tvoriť pena.
Tortovú formu zabalíme do alobalu, aby do nej neprenikla voda. Uložíme ju do hlbokého plechu a nalejeme do nej cesto. Až keď je plech s formou v rúre, nalejeme doň vodu do polovice výšky formy. Pečieme 1 hodinu pri 160 °C. Potom teplotu stiahneme na 150 °C a dopekáme ešte 10 – 15 minút. Rúru vypneme a cheesecake v nej necháme vychladnúť 45 minút.
Tip: Pomalé znižovanie teploty zabezpečí, že cheesecake zostane vysoký, nadýchaný a nepopraská.
Cheesecake skladujeme v chladničke, najlepšie chutí na druhý deň.
Na vychladnuté krehké cesto prevrátime cheesecake. Poprášime práškovým cukrom a do stredu nanesieme malinový džem. Okraje a vrch torty dozdobíme čerstvým ovocím.