Kačacia roláda s cviklou a chrenom
- 1 celá kačica
- 2 cibule
- 8 strúčikov cesnaku
- 1 lyžica masla Pilos
- olivový olej Primadonna
- 2 sedliacke žemle (z predchádzajúceho dňa)
- mlieko Pilos
- 1 hrsť sušených brusníc Alesto
- 2 vajcia
- čerstvý rozmarín
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 1 kg varenej červenej repy
- balsamico Acentino (podľa chuti)
- čerstvý chren
- čerstvá petržlenová vňať
Postup
Potrebujeme
- zapekaciu misu
- hlbší plech alebo pekáč
- alobal
- panvicu
Plnka
Cibuľu a 5 strúčikov cesnaku nasekáme nadrobno a orestujeme dozlatista na panvici, na ktorej sme rozohriali 1 lyžicu masla a trochu olivového oleja. Žemle nakrájame na malé kocky. Preložíme ich do misy, pridáme k nim trochu mlieka, orestovanú cibuľu s cesnakom, brusnice, vajíčka a nasekaný rozmarín. Ochutíme soľou, korením a plnku dôkladne premiešame. Necháme odstáť, kým vykostíme kačicu.
Kačacia roláda
Umytú a osušenú kačicu opatrne vykostíme, aby sme neporušili kožu.
Tip: Z krídel, odrezkov a kostí môžeme pripraviť vývar.
Vykostenú kačicu rozprestrieme kožou nadol. Mäso na prsiach a stehnách narežeme, aby bolo rovnomerne rozprestreté. Kačicu osolíme, okoreníme a naplníme. Opatrne zvinieme do tvaru rolády. Dostatočne veľký kus alobalu potrieme olivovým olejom a zabalíme do neho kačicu. Konce dôkladne uzatvoríme. Roládu preložíme na pekáč a podlejeme vodou. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 200 °C približne 1,5 hodiny. Po 1 hodine alobal odstránime, rúru prepneme na funkciu gril a pečieme ďalej dozlatista a dochrumkava. Počas pečenia podlievame výpekom. Po upečení necháme trochu vychladnúť a roládu nakrájame na plátky.
Restovaná červená repa
Cviklu nakrájame na mesiačiky a orestujeme na panvici s rozohriatym olivovým olejom. Osolíme, okoreníme, pridáme 3 strúčiky cesnaku nakrájané nadrobno a nasekaný rozmarín. Na záver pridáme pár kvapiek balsamica a počkáme, kým sa odparí.
Servírovanie
Na tanier naservírujeme porciu restovanej cvikly a na ňu plátok kačacej rolády. Jedlo na záver posypeme nastrúhaným čerstvým chrenom a natrhanou petržlenovou vňaťou.