Lososové taštičky z lístkového cesta
Suroviny
- 1 fenikel
- olivový olej Primadonna
- morská soľ Kania
- mleté čierne korenie Kania
- 3 lahôdkové cibuľky
- čerstvý tymian
- 1 hrsť sušených paradajok v oleji Baresa
- šťava z ½ citróna
- 600 g fileta lososa s kožou
- 1 lístkové cesto Chef Select
- 1 vajce
- čerstvý tymian
Bylinková salsa
- 1 hrsť čerstvej mäty
- 1 hrsť čerstvej bazalky
- 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate
- 1 štipľavá paprička
- 1 lahôdková cibuľka
- 50 g strúhaného parmezánu Parmigiano Reggiano Lovilio
- olivový olej Primadonna
- šťava z ½ citróna
- morská soľ Kania
- mleté čierne korenie Kania
Potrebujeme
- veľký plech, papier na pečenie, strúhadlo
POSTUP
Z fenikla odrežeme spodnú drevnatú časť a vňať, ktorú odložíme na neskôr. Zvyšnú časť nakrájame na tenké plátky a restujeme na panvici s olejom. Osolíme, okoreníme a postupne pridávame lahôdkové cibuľky nasekané na kolieska, lístky tymianu a prekrojené sušené paradajky. Po chvíli stiahneme z ohňa, pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme vychladnúť.
Z lososa stiahneme kožu a nakrájame na tenké plátky.
Lístkové cesto rozvinieme a nakrájame na 8 približne rovnako veľkých štvorcov. Do stredu každého dáme kúsok lososa a feniklovej zmesi s paradajkami. Okraje štvorcov potrieme rozšľahaným vajíčkom a preložíme tak, aby nám vznikli trojuholníky. Okraje dôkladne uzatvoríme a taštičky preložíme na plech vystlaný papierom. Povrch potrieme rozšľahaným vajíčkom a posypeme lístkami tymianu. Pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C približne 15 – 20 minút dozlatohneda.
Bylinková salsa
Bylinky zbavené drevnatých stoniek nasekáme nadrobno. Primiešame najemno nakrájanú papričku bez jadierok, lahôdkovú cibuľku a strúhaný parmezán. Prilejeme olej tak, aby nám vznikla hustejšia salsa. Dochutíme citrónovou šťavou, soľou a korením.
Servírovanie
Lososové taštičky servírujeme s bylinkovou salsou, ktorú podávame v samostatnej miske.