Koláčiky z domáceho lístkového cesta
Lístkové cesto
- 300 g polohrubej múky Belbake
- 200 g hladkej múky Belbake
- 2 lyžičky soli Belbake
- 450 g masla Pilos
- 140 ml studenej vody
Plnka
- 500 g jabĺk Golden Delicious
- 250 g sliviek
- 100 g kryštálového cukru Belbake
- 50 g sušených hrozienok Belbake
- 1 lyžička mletej škorice Mikado
- 150 ml jablkového džúsu Vitafit
- 30 g zemiakového škrobu Belbake
- šťava z 1 citróna
Na potretie
- 1 vajíčko
- 1 žĺtok
- štipka soli Belbake
Postup
POTREBUJEME
- mixér s nadstavcom lopatka
- potravinovú fóliu
- valček
- papier na pečenie
Lístkové cesto
Obe múky zmiešame. Zo zmesi odoberieme 200 g a v mixéri zmiešame so 400 g masla. Maslové cesto zabalíme do potravinovej fólie, vyformujeme do tvaru kocky a dáme zachladiť na 1 hodinu do chladničky. Zvyšnú múku vymiešame s 50 g masla na mrveničku. Prilejeme vodu a miešame do spojenia (nie dohladka). Múkové cesto zabalíme do fólie a dáme zachladiť na 1 hodinu do chladničky.
Vychladené maslové cesto vyberieme z chladničky, kraje rozvaľkáme na tenko a zabalíme do neho vychladené múkové cesto. Cesto rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika (na dĺžku valčeka) a zložíme 4-krát ako knihu. Znovu rozvaľkáme v smere spoja, zložíme a zabalíme do potravinovej fólie a odložíme do chladničky. Tento proces opakujeme ešte 2-krát (spolu 6 skladaní so 60 minútovou prestávkou po každých 2 skladaniach).
TIP: Cesto vaľkáme na studenom povrchu a môžeme ho podsypávať múkou. Je dôležité, aby sa medzi skladaniami poriadne vychladilo, maslo sa tak nevpije do cesta, ale vytvorí lístkovanie.
Plnka
Jablká ošúpeme, zbavíme jadierok a nakrájame na malé kocky. Slivky odkôstkujeme a nakrájame na kúsky. Ovocie v hrnci zasypeme cukrom, pridáme hrozienka, ochutíme škoricou a zalejeme citrónovou šťavou. Prilejeme škrob rozmiešaný v jablkovom džúse a krátko povaríme do zhustnutia.
Koláčiky plnené ovocím
Domáce lístkové cesto vyberieme z chladničky a rozvaľkáme ho na hrúbku 3 mm. Polovicu cesta nakrájame na obdĺžniky (10 x 7 cm). Uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a do ich stredu uložíme lyžicu plnky.
Na druhú polovicu vytvoríme ostrým nožom mriežkovaný vzor a tiež nakrájame na rovnako veľké obdĺžniky. Mriežkované obdĺžniky uložíme na plnku, prebytočné okraje zrežeme a spoje dôkladne zatlačíme, aby plnka nevytiekla. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri 180 °C asi 20 minút dozlatista.
TIP: Správne upečený koláčik je zlatistý aj zospodu.