6
2
Koláčiky z domáceho lístkového cesta

Koláčiky z domáceho lístkového cesta

1 h 30 m
6 porcií

Lístkové cesto

  • 300 g polohrubej múky Castello
  • 200 g hladkej múky Castello
  • 2 lyžičky soli Castello
  • 450 g masla Pilos
  • 140 ml studenej vody

Plnka

  • 500 g jabĺk Golden Delicious
  • 250 g sliviek
  • 100 g kryštálového cukru Castello
  • 50 g sušených hrozienok Belbake
  • 1 lyžička mletej škorice Mikado
  • 150 ml jablkového džúsu Vitafit
  • 30 g zemiakového škrobu Castello
  • šťava z 1 citróna

Na potretie

  • 1 vajíčko
  • 1 žĺtok
  • štipka soli Castello

Postup

POTREBUJEME

  • mixér s nadstavcom lopatka
  • potravinovú fóliu
  • valček
  • papier na pečenie

Lístkové cesto

Obe múky zmiešame. Zo zmesi odoberieme 200 g a v mixéri zmiešame so 400 g masla. Maslové cesto zabalíme do potravinovej fólie, vyformujeme do tvaru kocky a dáme zachladiť na 1 hodinu do chladničky. Zvyšnú múku vymiešame s 50 g masla na mrveničku. Prilejeme vodu a miešame do spojenia (nie dohladka). Múkové cesto zabalíme do fólie a dáme zachladiť na 1 hodinu do chladničky.

Vychladené maslové cesto vyberieme z chladničky, kraje rozvaľkáme na tenko a zabalíme do neho vychladené múkové cesto. Cesto rozvaľkáme do tvaru obdĺžnika (na dĺžku valčeka) a zložíme 4-krát ako knihu. Znovu rozvaľkáme v smere spoja, zložíme a zabalíme do potravinovej fólie a odložíme do chladničky. Tento proces opakujeme ešte 2-krát (spolu 6 skladaní so 60 minútovou prestávkou po každých 2 skladaniach).

TIP: Cesto vaľkáme na studenom povrchu a môžeme ho podsypávať múkou. Je dôležité, aby sa medzi skladaniami poriadne vychladilo, maslo sa tak nevpije do cesta, ale vytvorí lístkovanie.

Plnka

Jablká ošúpeme, zbavíme jadierok a nakrájame na malé kocky. Slivky odkôstkujeme a nakrájame na kúsky. Ovocie v hrnci zasypeme cukrom, pridáme hrozienka, ochutíme škoricou a zalejeme citrónovou šťavou. Prilejeme škrob rozmiešaný v jablkovom džúse a krátko povaríme do zhustnutia.

Koláčiky plnené ovocím

Domáce lístkové cesto vyberieme z chladničky a rozvaľkáme ho na hrúbku 3 mm. Polovicu cesta nakrájame na obdĺžniky (10 x 7 cm). Uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie a do ich stredu uložíme lyžicu plnky.

Na druhú polovicu vytvoríme ostrým nožom mriežkovaný vzor a tiež nakrájame na rovnako veľké obdĺžniky. Mriežkované obdĺžniky uložíme na plnku, prebytočné okraje zrežeme a spoje dôkladne zatlačíme, aby plnka nevytiekla. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a pečieme pri 180 °C asi 20 minút dozlatista.

TIP: Správne upečený koláčik je zlatistý aj zospodu.

Pridať do kuchárskej knihy
Ohodnotiť recept
  • H
    Hosť
    27. september 2017, 20:30

    Ak sem nemáš napísať niečo dobré, tak to ani nepíš!

    Odpovedať
  • H
    Hosť
    07. september 2017, 09:16

    A nie je to náhodou tak, že môže existovať viacero druhov lístkového cesta a tiež rôzne spôsoby jeho prípravy? :) Myslím si, že tu nemusíme hneď na seba útočiť zakaždým. Tento projekt určite vznikol preto, aby sa posúvali informácie či už z domácej alebo profesionálnej kuchyne a nie preto, aby tu ženy jedna druhú osočovala :)

    Odpovedať
    • H
      Hosť
      09. september 2017, 17:06

      Ano existuje viacero druhov ciest,ale maju ine nazvy, to je cele nechcem ludom poskytovat milne informacie to je cele.jasne nech to napreduje sama vyvijam vela novych produktov ale aj vymyslam nove nazvy aby, clovek ktory ide nieco tvorit vytvoril to co potrebuje.tiez ked idete kupit napr.madarsky salam original by vas nahnevalo ze to nieje on,nemozeme nicit niekoho pracu co nieco take uzasne ako listkove cesto vymyslel.

      Odpovedať
  • H
    Hosť
    06. september 2017, 16:14

    dobry den .. no neviem, ake cesto ste to robila.. ale to určite nieje listkove...... ešte tam ma byť ocot.. a neviem o tom, ze by sa cesto vodanok.. to sa vola mukove cesto.. balilo do masloveho... vzdy sa bali maslove cesto do vodanku... :) treba si to lepšie naštudovať.... Uz som sa domaceho listkoveho cesta narobila.. :)

    Odpovedať
    • H
      Hosť
      06. september 2017, 22:58

      Prosim pekne mam cukrarsku skolu tak ma nepresviecajte o mukovom ceste.je to vodanok.mam nastudovane tri chemie ohladom cukrarstva tak viem co ide to cesta a aj precovytvori sa bochnik rozreze v tvare kriza rozvalka do otvorenej obalky a vlozi sa do neho tukova kocka a zabali sa.nikto nepisal ze je to opacne.nemusim nic citat a studovat to vy si nastudujte.

      Odpovedať
  • H
    Hosť
    04. september 2017, 00:19

    Uplne zle, toto nieje listkove cesto,ale niaky vymysel.do casti vodanku nikdy nejde maslo, ale iba voda, ocot a sol.ocot na elasticidu a vybuchanie cesta tak ako pri strudlovom.do tukovej kocky ma ist hruba muka a nie mixnuta haky baky.a sklada sa 3.4.3.4 presne koli listkovaniu.ooo my got, this is amerika 😂.ked uz to nazvyte inaksie, to je ako keby sme nazvali dobosku sacherkou,zavin strudlou,avokado hruskou.

    Odpovedať
    • H
      Hosť
      04. september 2017, 00:32

      https://www.google.sk/search?client=safari&hl=sk-sk&dcr=0&ei=gGasWZLmGq7b6QSBzrq4Bw&q=pate+feuilletee+inversee&oq=pate+feuilletee+inversee&gs_l=mobile-gws-serp.3..0i71k1l5.0.0.0.3094.0.0.0.0.0.0.0.0..0.0....0...1..64.mobile-gws-serp..0.0.0.01Fk1V3uwTQ#scso=uid_WaxmhQAEOJEKmkgmZAOUjQ_1:320

      Odpovedať
  • Helena
    02. september 2017, 11:08

    Dobrý deň, chcela som sa opýtať, či môžem namiesto škrobu použiť vanilkový puding. Ďakujem

    Odpovedať
    • H
      Hosť
      04. september 2017, 00:22

      Draha Karolina van.puding je skrob

      Odpovedať
    • H
      Hosť
      02. september 2017, 15:42

      ja som to tiež použila, a vyšiel mi super

      Odpovedať
Zobraziť viac komentárov


Máš všetko čo potrebuješ?

Kuchynské pomôcky a mnoho iného nájdeš na www.lidl-shop.sk

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Poslať nákupný zoznam

Ak si želáš poslať nákupný zoznam na e-mail, zadaj svoj e-mail do poľa nižšie

Ingrediencie odoslané!

Teraz sa môžeš pustiť do nakupovania.

Ďakujeme za hodnotenie!
Recept pridaný medzi obľúbené

Svoje obľúbené recepty si môžeš zobraziť v detaile svojho účtu.

Recept odstránený z obľúbených
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Na našich webových stránkach používame rôzne nástroje, ktorých použitie zahŕňa spracovanie údajov (vrátane osobných údajov), ktoré sú potrebné na zobrazenie webovej stránky a jej správne fungovanie, prípadne sa používajú na pohodlné nastavenie webových stránok, na vytváranie anonymných štatistík, či na zobrazenie personalizovaného (reklamného) obsahu. Ďalšie informácie môžete nájsť v našom Vyhlásení o ochrane osobných údajov. Naše impressum nájdete tu.


Súhlasím Viac info