Kotlíkový guláš so zemiakmi a šampiňónmi
Suroviny
- 500 g červenej cibule
- 125 g bravčovej masti Pikok
- 1 zväzok stonkového zeleru
- 10 strúčikov cesnaku
- soľ Kania
- čierne mleté korenie Kania
- 1,2 kg hovädzej nožiny z mladého býka
- 500 g šampiňónov
- 200 g paradajkového pretlaku Kania
- 2 lyžice mletej sladkej papriky Kania
- 500 ml červeného suchého vína
- teplá voda (podľa potreby)
- 1 kg zemiakov
- čerstvý rozmarín
- chlieb
Potrebujeme
- kotlík na guláš
POSTUP
Do kotlíka dáme bravčovú masť, prihodíme na menšie kúsky nasekanú cibuľu, stonkový zeler a cesnak. Ochutíme soľou a korením, premiešame a za občasného miešania restujeme.
Hovädziu nožinu nakrájame na kocky, prihodíme do kotlíka a necháme ďalej restovať.
Pridáme paradajkový pretlak, prisypeme mletú papriku, chvíľu opražíme a prilejeme červené víno.
Keď sa odparí z vína alkohol, prilejeme vodu, osolíme, okoreníme, premiešame a zakryjeme pokrievkou. Varíme približne 60 minút.
Do kotlíka pridáme zemiaky nakrájané na kocky a šampiňóny na štvrtinky. Opäť premiešame a podľa potreby ochutíme soľou a korením. Prihodíme nasekaný rozmarín a pod pokrievkou varíme, kým bude mäso mäkké.
Servírovanie
Kotlíkový guláš so zemiakmi a šampiňónmi podávame s krajcom chleba.