Hovädzia nožina s restovaným ružičkovým kelom
Suroviny
- 100 g bravčovej masti Pikok
- ½ zeleru
- 3 mrkvy
- 3 petržleny
- soľ Kania
- čierne mleté korenie Kania
- 8 guľôčok nového korenia
- 4 bobkové listy Kania
- 2 cibule
- 10 strúčikov cesnaku
- 1,5 kg hovädzej nožiny z mladého býka
- 1 kg ružičkového kelu
- 500 ml červeného suchého vína
- 2 lyžice masla Pilos
- olivový olej Primadonna
- zeleninový vývar podľa potreby
- čerstvá petržlenová vňať
Potrebujeme
hrniec, panvicu
POSTUP
V hrnci na masti orestujeme nakrájaný zeler, mrkvu a petržlen. Ochutíme soľou, čiernym mletým korením, novým korením a bobkovými listami. Prihodíme 5 strúčikov nakrájaného cesnaku s cibuľou a ďalej restujeme.
Hovädziu nožinu nakrájame na menšie kúsky a pridáme k základu. Premiešame a restujeme, kým sa mäso zatiahne. Osolíme, okoreníme, podlejeme vínom a varíme, kým sa z vína odparí alkohol. Podlejeme vývarom, zakryjeme pokrievkou a varíme približne 120 minút.
Kel oblanšírujeme vo vriacej osolenej vode, precedíme, necháme odkvapkať a následne ho prekrojený na polovice orestujeme v panvici s olejom a maslom. Pridáme 5 strúčikov cesnaku nakrájaného na plátky, soľ, korenie a nasekanú petržlenovú vňať.
Servírovanie
Hovädziu nožinu podávame s restovaným kelom.