Králik na burgundský spôsob
Suroviny
- 1 králik
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- hladká múka Belbake (na obalenie)
- olivový olej Primadonna
- 100 g údenej slaniny Pikok
- 3 mrkvy
- 150 g zeleru
- 4 bobkové listy Kania
- 2 šalotky
- 4 strúčiky cesnaku
- 200 ml červeného suchého vína
- 2 konzervy krájaných lúpaných paradajok Freshona (850 ml)
- cca 200 ml horúcej vody
- 1 hrsť čerstvého tymianu
- 100 g hnedých šampiňónov
- 1 zväzok lahôdkovej cibuľky
- 1 ciabatta alebo iné biele pečivo
POSTUP
Umytého a osušeného králika presekneme na menšie kúsky. Ochutíme soľou a korením. Diely zľahka obalíme v hladkej múke a vkladáme do hrnca s rozohriatym olejom. Za občasného obracania sprudka opekáme a postupne pridávame slaninu nakrájanú na kocky, mrkvy a zeler na menšie kúsky. Ochutíme bobkovými listami, prihodíme na jemno nasekané šalotky a štyri strúčiky cesnaku.
Keď sú mäso so zeleninou orestované, podlejeme vínom a chvíľu povaríme, aby sa z neho odparil alkohol. Potom prilejeme paradajky z konzervy a podľa potreby aj vodu. Premiešame a ochutíme soľou, korením a nasekaným tymianom. Pridáme na štvrtiny nakrájané šampiňóny a na miernom ohni pod pokrievkou dusíme približne 45 minút domäkka.
Servírovanie
Duseného králika s omáčkou naservírujeme do hlbokého taniera a posypeme nasekanou zelenou časťou lahôdkovej cibuľky. Podávame s dochrumkava opečenými krajcami ciabatty.