Pečená kačica s paradajkami a domácimi lokšami
- 1 celá kačica
- morská soľ v mlynčeku Kania
- 500 g paradajok
- 100 g Schwarzwaldskej šunky
- čerstvý tymian
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 hrsť kapár Freshona
- 300 ml suchého červeného vína
- 300 ml vývaru
- 500 g zemiakov
- 150 g hladkej múky Belbake
Potrebujeme
- papierové utierky
- zapekaciu misu s vekom
- strúhadlo
- dosku a valček na vaľkanie
Postup
Pečená kačica s paradajkami
Kačicu deň vopred dôkladne nasolíme a necháme ju odležať v chladničke. Potom ju opláchneme a osušíme. Do vnútra kačice vložíme striedavo ½ ošúpanej paradajky, plátok Schwarzwaldskej šunky a trochu čerstvého tymianu. V rovnakom poradí opakujeme, až kým kačica nie je naplnená. Potom ju z oboch strán okoreníme a preložíme do zapekacej misy. Zvyšné paradajky nakrájame na mesiačiky a obložíme nimi kačicu. Pridáme aj cibuľu a cesnak nasekané nadrobno a zvyšné plátky Schwarzwaldskej šunky nakrájané na pásiky. Prisypeme kapary, podlejeme červeným vínom a vývarom, prikryjeme vekom a pečieme v rúre asi 1 hodinu pri teplote 180 °C. Po hodine veko zložíme a kačicu dopekáme dochrumkava ďalšiu hodinu.
Domáce lokše
Medzitým uvaríme zemiaky domäkka a vychladnuté ich do misy najemno nastrúhame. Pridáme soľ, múku a vypracujeme hladké, vláčne cesto (podľa potreby dosypeme múku). Cesto vytvarujeme do tvaru valca a nožom z neho odkrajujeme asi 4 cm kúsky, ktoré vyvaľkáme na tenké placky na pomúčenej doske. Lokše opekáme na suchej panvici z oboch strán do zlatohneda.
Servírovanie
Kačicu rozkrájame na jednotlivé porcie. Lokše polejeme výpekom z kačice a preložíme. Na tanier naložíme porciu kačice s paradajkami a Schwarzwaldskou šunkou, pridáme asi 2 lokše a celé polejeme výpekom.