Králik na víne s hrozienkami
- 1 celý králik
- soľ Castello
- mleté čierne korenie Mikado
- hladká múka Castello (na pomúčenie)
- repkový olej Promienna
- 2 cibule
- bobkový list Mikado
- 1 lyžica masla Pilos
- 300 ml suchého bieleho vína
- 100 g hrozienok Belbake
- 300 ml králičieho vývaru
- čerstvá petržlenová vňať
Restovaná cuketa
- olivový olej Primadonna
- 1 cuketa
- 2 strúčiky cesnaku
Popučené zemiaky
- 400 g zemiakov
- soľ Castello
- 1 lyžica masla Pilos
- 100 ml plnotučného mlieka Pilos
- 1 lahôdková cibuľka
POSTUP
POTREBUJEME
- panvicu s pokrievkou
- pučidlo na zemiaky
Umytého a osušeného králika naporciujeme, predné nohy necháme vcelku, chrbát a stehná vykostíme. Z odrezkov a kostí pripravíme králičí vývar. Kúsky králika osolíme, okoreníme, pomúčime a opečieme na rozohriatej panvici s olejom dozlatista. Potom králičie kúsky vyberieme z panvice. Do výpeku prilejeme trochu oleja, na ktorom orestujeme na kocky nakrájané cibule spolu s bobkovým listom a maslom. Podlejeme vínom a králičie kúsky vrátime späť na panvicu. Pridáme hrozienka, prilejeme vývar a dusíme pod pokrievkou domäkka.
Restovaná cuketa
Na rozohriatej panvici s olivovým olejom restujeme cuketu nakrájanú na väčšie kusy. Ochutíme soľou, čiernym korením a 2 strúčikmi cesnaku aj so šupkou.
Popučené zemiaky
Umyté a očistené zemiaky nakrájame a uvaríme v osolenej vode domäkka. Potom ich scedíme, pridáme maslo a osolíme. Zemiaky popučíme, prilejeme trochu teplého mlieka a premiešame. Pred podávaním posypeme nakrájanou zelenou časťou lahôdkovej cibuľky.
Servírovanie
Porcie králika naservírujeme spolu s omáčkou, ozdobíme restovanou cuketou a petržlenovou vňaťou. Ako prílohu podávame popučené zemiaky s lahôdkovou cibuľkou.