Krémová polievka z rukoly a karfiolu
- 1 cibuľa
- 1 mrkva
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice olivového oleja Biotrend
- 1 zemiak
- 1 karfiol
- 1 bobkový list Mikado
- čerstvý tymian
- 1 l zeleninového alebo hydinového vývaru
- 500 ml mlieka Pilos
- 2 hrste čerstvej rukoly
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
Postup
Rúru zohrejeme na 200 °C. Cibuľu a mrkvu očistíme a nakrájame na kocky. Cesnak ošúpeme a posekáme nadrobno. V hrnci na 1 lyžici oleja restujeme nakrájanú zeleninu asi 10 minút. Potom pridáme ošúpaný a na kocky nakrájaný zemiak. Podleje trochou vývaru a za občasného miešania restujeme, až kým zemiak nezmäkne.
Karfiol rozoberieme na ružičky. 2/3 karfiolu pridáme k zelenine spolu s bobkovým listom a trochou čerstvého tymianu. Zalejeme vývarom a varíme približne 20 minút.
Zvyšný karfiol pokvapkáme lyžicou oleja, dôkladne premiešame a preložíme do zapekacej misy. Pečieme v rúre približne 12 - 15 minút, kým karfiol trošku nezhnedne.
Do polievky pridáme mlieko a krátko prevaríme. Potom polievku stiahneme z ohňa, pridáme rukolu a rozmixujeme na hladký krém. Ochutíme morskou soľou a čiernym mletým korením.
Servírovanie
Polievku naservírujeme do misiek a každú porciu ozdobíme pečeným karfiolom, čerstvým tymianom a čerstvo namletým čiernym korením.