Zelerový šalát s kaprom v pivnom cestíčku
- 800 g čerstvého kapra (podkovičiek)
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- morská soľ v mlynčeku Kania
- 4 strúčiky cesnaku
- 180 g hladkej múky Belbake
- 2 vajcia
- 200 ml svetlého piva Argus Maestic
- 7 g kypriacieho prášku do pečiva
- čerstvý tymian
- 500 ml rastlinného oleja Promienna
- 400 g zeleru
- 100 g stopkového zeleru
- 1 jablko
- 50 g kyslej smotany Pilos
- 100 g majonézy Mikado
- 1 citrón
- 50 g vlašských orechov Alesto
Potrebujeme
- lis na cesnak
- metličku na šľahanie
- papierové utierky
Kapor v pivnom cestíčku
Kapra očistíme a umyjeme. Mäso narežeme na tenké prúžky, pričom dávame pozor, aby sme neprerezali kožu. Týmto spôsobom narušíme drobné kostičky v mäse a pri jedení nám nebudú prekážať. Filety naporciujeme, okoreníme, zľahka osolíme a potrieme roztlačeným cesnakom.
Do misky nasypeme hladkú múku, pridáme vajcia a trochu piva. Suroviny premiešame metličkou a postupne prilievame zvyšné pivo. Vypracujeme hladké cesto. Pridáme prášok do pečiva a osolíme. Na záver môžeme pridať nadrobno nasekané lístky tymianu. Cesto premiešame a obalíme v ňom kúsky kapra. Kapra vyprážame do zlatohneda v hrnci, v ktorom sme rozohriali 500 ml rastlinného oleja. Na záver ho osušíme od prebytočného oleja na papierových utierkach a zľahka osolíme.
Zelerový šalát s vlašskými orechmi
Očistený a umytý zeler nakrájame najskôr na tenké plátky a potom na tenké rezance. Očistený stopkový zeler na menšie kúsky a očistené jablko na kocky. Suroviny preložíme do misky, pridáme kyslú smotanu, majonézu a premiešame. Ochutíme čiernym korením, soľou a citrónovou šťavou. Na záver pridáme vlašské orechy nalámané na menšie kúsky a premiešame. Šalát necháme odpočívať približne 20 minút.
Servírovanie
Do stredu plytkého taniera naservírujeme zelerový šalát. Naň položíme 2 kúsky kapra v pivnom cestíčku a dozdobíme zelerovými lístkami a mesiačikom citróna.