Kura na zemiakoch, paprike a cesnaku
- 1 celé kurča
- 1 hlávka cesnaku
- 1 citrón
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- olivový olej Primadonna
- čerstvá šalvia
- 500 g zemiakov
- 1 žltá a 1 červená paprika
- 1 hrsť zelených a čiernych olív bez kôstok Baresa
- 100 ml suchého bieleho vína
- 1 zväzok lahôdkovej cibuľky
POSTUP
POTREBUJEME
- lis na cesnak
- plech na pečenie
- strúhadlo
Strúčiky cesnaku prelisujeme do misky. Pridáme k nim nastrúhanú citrónovú kôru, soľ, korenie, väčšie množstvo olivového oleja a nasekané lístky šalvie. Dôkladne premiešame.
TIP: Namiesto šalvie môžeme použiť rozmarín alebo tymian.
Z umytého a osušeného kurčaťa odstránime chrbtovú kosť. Rozdelíme ho na menšie kúsky. Ochutíme ich soľou, korením a potrieme zo všetkých strán marinádou. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200 °C približne 20 minút.
Medzitým pripravíme zeleninu. Neošúpané zemiaky nakrájame na mesiačiky a papriky na väčšie kocky. Zeleninu preložíme do misky, pridáme k nej olivy, olivový olej a ochutíme soľou a korením.
Po 20 minútach rozprestrieme zeleninu na plech k predpečenému kurčaťu. Podlejeme vínom a pridáme plátky masla. Pečieme ďalej pri rovnakej teplote domäkka.