Kuracie stehná na hubách
Suroviny
Kurací vývar
- 2 l vody
- 5 bobkových listov Kania
- 25 guľôčok celého čierneho korenia Kania
- 10 guľôčok nového korenia
- 1 petržlen
- 1 mrkva
- ¼ zeleru
- 1 cibuľa
- 1 kg horných a spodných kuracích stehien
Kura na hubách
- 50 g masla Pilos
- 100 g šampiňónov
- 100 g hlivy ustricovej
- keramický mlynček s morskou soľou Kania
- keramický mlynček s korením Kania (4 druhy)
- 100 g cibule
- 1 lyžička rasce Kania
- 30 g hladkej múky Belbake
- 100 ml brandy
- 300 ml vývaru z varených stehien
- 250 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- čerstvá petržlenová vňať
Karlovarská knedľa
- 400 g staršieho bieleho pečiva
- 250 ml mlieka Pilos
- 150 g masla Pilos
- 4 vajcia
- muškátový oriešok
- petržlenová vňať
- soľ Kania
Potrebujeme
hrniec, sitko, panvicu
Postup
Jednoduchý kurací vývar
Do hrnca dáme vodu, korenie, očistenú zeleninu, rozpolenú cibuľu a privedieme k varu. Do horúceho základu pridáme kuracie stehná a varíme domäkka asi 60 minút. Po uvarení scedíme a mäso vyberieme. Vývar následne odložíme nabok.
Kura na hubách
Šampiňóny očistíme, nakrájame na štvrtiny a hlivu natrháme na pásiky. Cibulu ošúpeme a nakrájame nadrobno. V hlbokej panvici rozpustíme maslo, na ktorom orestujeme huby, osolíme, okoreníme a dôkladne opečieme. Následne pridáme cibuľu, speníme a ochutíme rascou. Prisypeme múku, krátko orestujeme, zalejeme brandy a oflambujeme. Omáčku zalejeme pripraveným vývarom a za občasného miešania povaríme 10 – 15 minút. Prilejeme smotanu a pridáme natrhané kuracie mäso. Na záver dochutíme nasekanou petržlenovou vňaťou.
Karlovarská knedľa
Pečivo nakrájame na menšie kocky, osolíme, okoreníme, pridáme nasekanú petržlenovú vňať, muškátový oriešok, podlejeme vlažným mliekom a rozpusteným maslom. Pridáme žĺtky, sneh z bielkov a zľahka premiešame. Takto pripravené cesto vložíme na 5 minút do chladničky. Cesto nanesieme na potravinársku fóliu, zabalíme, po stranách zatiahneme a ešte zabalíme do alobalu. Vložíme do vriacej vody a varíme podľa veľkosti knedlí približne 20 minút. V polovici času varenia knedle otočíme, aby sa dôkladne uvarili z každej strany. Po uvarí ju nakrájame na plátky.
Servírovanie
Kuracie stehná na hubách podávame s knedľou.