Zapečené zemiakové gnocchi s mletým mäsom a syrom
- 400 g mletého mäsa mix
- 300 g zemiakov
- soľ s jódom Belbake
- 1 žĺtok
- 1 vajce
- 100 g hrubej múky Belbake
- 100 g koreňovej zeleniny (30 g zeleru, 40 g mrkvy, 30 g petržlenu)
- 1 cibuľa
- olivový olej Primadonna
- 2 strúčiky cesnaku
- 3 bobkové listy Mikado
- 150 g krájaných lúpaných paradajok Freshona
- 50 ml suchého bieleho vína
- 100 ml zeleninového vývaru
- 100 ml čerstvej smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 100 g šampiňónov
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- čerstvá bazalka
- 30 g syra cheddar Valey Spire
- 30 g syra grana padano Lovilio
- 30 g syra gorgonzola Lovilio
Potrebujeme
- zapekaciu misu
- strúhadlo
Postup
Zemiakové gnocchi
Zemiaky uvaríme v šupke v osolenej vode domäkka, scedíme a necháme trochu vychladnúť. Potom ich ošúpeme, prepasírujeme (alebo najemno postrúhame) do misky. Osolíme, pridáme 1 žĺtok a 1 celé vajce. Hmotu premiešame a podľa potreby prisypeme hrubú múku. Znova zamiešame a vzniknuté cesto vypracujeme rukami na pomúčenej doske. Cesto je potrebné vypracovať rýchlo, aby príliš nezmäklo. Rozdelíme ho na polovicu a z každej vytvarujeme tenký valec, ktorý nakrájame na menšie kúsky. Z nich vytvoríme gnocchi s priemerom asi 2 cm. Varíme ich v osolenej vriacej vode asi 3 – 4 minúty. Potom scedíme.
Mäsovo-paradajková zmes
Koreňovú zeleninu a cibuľu nakrájame nadrobno. Zeleninu orestujeme na panvici na rozpálenom olivovom oleji dozlatista. Pridáme najemno nasekaný cesnak a bobkové listy. Po 5 minútach pridáme mleté mäso. Keď sa začne mäso rozpadať, prilejeme paradajky z konzervy, biele víno a dusíme spolu asi 3 minúty. Podlejeme vývarom a dusíme ďalších 5 minút. Na záver pridáme smotanu a najemno nasekanú bazalku. Varíme približne 10 – 15 minút.
Zapečené zemiakové gnocchi
Umyté šampiňóny nakrájame na tretiny a orestujeme ich na rozpálenej panvici s olivovým olejom. Osolíme a okoreníme. Pridáme k nim scedené gnocchi a premiešame. Rovnomerne rozprestrieme na dno zapekacej misy a na ňu rozprestrieme mäsovo-paradajkovú zmes. Posypeme nastrúhanými syrmi. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 200 °C asi 20 minút.