Langoše pečené v rúre
- 1 celá hlávka cesnaku
- olivový olej
- soľ
- 300 g hladkej múky
- 10 g čerstvého droždia
- 1 lyžica medu
- 80 ml vody
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 80 ml mlieka
- 2 lyžice bieleho jogurtu
- 6 lyžíc olivového oleja
Na servírovanie
- čerstvá petržlenová vňať
- jogurt / smotana
POSTUP
POTREBUJEME
- zapekaciu misku
- alobal
- kuchynskú utierku
- papier na pečenie
- veľký plech
Celú cesnakovú hlávku bez čistenia prekrojíme na dve polovice, položíme na väčší plát alobalu, pokvapkáme olivovým olejom a osolíme. Alobal uzavrieme a pečieme 40 minút v rozohriatej rúre na 220 °C.
V miske zmiešame lyžicu múky a droždie. Pridáme štipku soli, med a 20 ml vlažnej vody. Zamiešame a necháme 15 minút stáť na teplom mieste.
250 g preosiatej hladkej múky zmiešame so soľou, sódou bikarbónou, mliekom, 2 lyžicami jogurtu a 1 lyžicou olivového oleja. Postupne zapracujeme pripravenú zmes s droždím a miesime rukou aspoň 10 minút, pričom postupne v malých množstvách prilievame zvyšok vody (60 ml). Vypracujeme vlhšie vláčne cesto, ktoré nakoniec posypeme múkou, prikryjeme vlhkou plátennou utierkou a na hodinu odložíme do tepla.
Medzitým upečený cesnak vyberieme, po vychladnutí vytlačíme upečené vnútro do misky, pridáme 5 lyžíc olivového oleja, štipku soli a vidličkou vyšľaháme.
Po nakysnutí cesto premiesime a pomúčime. Na doske ho rozdelíme na šesť častí, ktoré prstami a pomocou zvyšnej múky roztlačíme a rozťaháme do tvaru menšieho langoša. Premiestnime na plech s papierom na pečenie a necháme ešte aspoň 10 minút podkysnúť.
Rúru nastavíme do grilovacieho režimu s teplotou 230 °C. 2 - 3 langoše, ktoré sa zmestia na jeden plech opečieme najskôr 10 minút z jednej strany a potom ich na 7 - 8 minút otočíme. Langoše sú chrumkavé vtedy, keď na niektorých miestach výrazne zhnednú. Ihneď po vybratí z rúry ich z oboch strán potrieme pripraveným cesnakovým olejom a osolíme. Môžeme ich podávať so smotanou, jogurtom alebo ako prílohu k polievkam, omáčkam, šalátom.
Tip: Vďaka pečenému cesnaku sa nemusíte báť ani zvyčajného zápachu po konzumácii a langoš vydrží chrumkavý aj na druhý deň.