Marinovaná krkovička s chlebovou omáčkou
- 600 g bravčovej krkovičky bez kosti vcelku
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 4 lyžičky horčice Pagusa
- čerstvý rozmarín
- 450 ml mlieka Pilos
- 6 strúčikov cesnaku
- olivový olej Primadonna
- 1 brokolica
- 200 g cherry paradajok
- 4 lyžice masla
- 1 menšia cibuľa
- 4 - 5 guľôčok celého čierneho korenia Kania
- 3 bobkové listy Mikado
- 150 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 2 lyžice strúhanky Belbake
- 50 g syra Grana Padano Lovilio
- lístky čerstvej bazalky
Potrebujeme
- potravinovú fóliu
- tĺčik na mäso
- menší kastról
- strúhadlo
- sitko
Postup
Marinovaná krkovička
Umytú a osušenú bravčovú krkovičku nakrájame na 4 plátky a naklepeme cez fóliu. Každý plátok mäsa ochutíme soľou, čiernym korením, potrieme horčicou a posypeme lístkami čerstvého rozmarínu. Ochutenú krkovičku preložíme do väčšej misky a zalejeme 300 ml mlieka. Pridáme 3 strúčiky cesnaku nakrájaného na plátky a necháme marinovať v chladničke minimálne 3 hodiny, najlepšie však celú noc.
Plátky marinovanej krkovičky dôkladne osušíme papierovými utierkami a orestujeme z oboch strán dozlatista na rozpálenej panvici na troche olivového oleja.
Umytú brokolicu rozoberieme na ružičky a krátko ju povaríme v osolenej vriacej vode. Potom ju scedíme. Brokolicu a cherry paradajky nakrájané na polovice pridáme na panvicu ku krkovičke. Ochutíme soľou a čiernym korením a zeleninu chvíľu restujeme. Na záver pridáme na panvicu 2 lyžice masla a necháme rozpustiť.
Chlebová omáčka
V menšom kastróliku rozpustíme 2 lyžice masla a pridáme nadrobno nasekanú cibuľu a 3 strúčiky cesnaku. Osolíme, pridáme guľôčky celého čierneho korenia, 3 bobkové listy a restujeme, pokým cibuľa a cesnak nezmäknú. Podlejeme zvyšným mliekom a smotanou na šľahanie. Prisypeme strúhanku, premiešame a omáčku varíme asi 15 minút. Na záver pridáme nastrúhaný syr Grana Padano, premiešame a kastról stiahneme z ohňa. Pred podávaním pridáme do omáčky nakrájané lístky bazalky.
Sevírovanie
Na plytký tanier naservírujeme pomocou lyžice chlebovú omáčku. Na ňu poukladáme kúsky brokolice a cherry paradajok. Navrch položíme plátky marinovanej krkovičky a prelejeme výpekom.