Mleté mäso na špajli s uhorkovo-mätovým šalátom
- 500 g mletého hovädzieho mäsa
- 1 lyžička celej rasce Kania
- štipka karí korenia Mikado
- 1 lyžička mletej štipľavej papriky Kania
- 1 lyžička sušeného oregana Mikado
- 2 lyžice strúhanky Belbake
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- olivový olej Italiamo
- 2 citróny
- 2 lyžice medu Confeira
- 1 šalátová uhorka
- 1 hrsť lístkov čerstvej mäty
POTREBUJEME
- mažiar
- drevené špajle
- grilovaciu panvicu
- strúhadlo
Mleté mäso
V mažiari rozdrvíme rascu. V mise zmiešame mleté hovädzie mäso, drvenú rascu, štipku karí korenia, mletú štipľavú papriku, sušené oregano, strúhanku, cibuľu a cesnak nasekané nadrobno. Ochutíme soľou a mletým čiernym korením. Dôkladne premiešame. Z mäsa v dlaniach vypracujeme šúľky (12 kusov).
Špajle opláchneme vodou. Na každú špajľu napichneme 2 šúľky mäsa a opečieme ich dohneda z každej strany na rozpálenej grilovacej panvici na olivovom oleji najskôr sprudka, neskôr plameň stíšime (trvá to celkovo asi 10 minút). Pred dokončením mäso ešte pokvapkáme olivovým olejom a trochou citrónovej šťavy.
Uhorkovo-mätový šalát
V miske rozmiešame šťavu z 1 citróna s 2 lyžicami medu. Pridáme 3 lyžice olivového oleja, ochutíme soľou a mletým čiernym korením. Dôkladne premiešame.
Z uhorky odrežeme oba konce a nastrúhame ju nahrubo (aj so šupkou) do pripravenej marinády. Pridáme nahrubo nasekané lístky mäty, premiešame a necháme odstáť v chladničke.
SERVÍROVANIE
Mäso na špajli podávame s uhorkovo-mätovým šalátom, ktorý servírujeme v samostatnej miske. Ako príloha sa hodia zemiaky pripravené na akýkoľvek spôsob.