Morčacie stehno zapečené s pórom a zemiakovou kašou
- 1 morčacie stehno
- 5 bobkových listov Mikado
- 5 guľôčok čierneho korenia Mikado
- 5 guľôčok nového korenia Mikado
- 100 g mrkvy
- 100 g zeleru
- 100 g petržlenu
- 80 g masla Pilos
- 1 cibule
- 80 g hladkej múky Belbake
- 250 ml hydinového vývaru
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 1 pór
- 200 g uvarenej mrkvy
- čerstvá petržlenová vňať
- 500 g zemiakov
- 100 ml smotany na šľahanie Pilos (33 %)
- 3 vajcia
Postup
POTREBUJEME
- cukrárske vrecko s ozdobnou špičkou
- zapekaciu misu
Morčacie stehno
Morčacie stehno vložíme spolu s koreňovou zeleninou, bobkovými listami, guľôčkami nového a čierneho korenia do hrnca s vodou a varíme domäkka (asi 1 hodinu). Z uvareného stehna odstránime kožu, mäso oberieme od kostí a rozdelíme na menšie kúsky.
Omáčka
V hrnci rozpustíme maslo, na ktorom orestujeme najemno nakrájanú cibuľu. Pridáme trochu múky a ešte krátko opekáme. Podlejeme vývarom, osolíme, okoreníme a varíme na miernom plameni približne 10 – 15 minút. Umytý pór nakrájame na rezance a pridáme k omáčke, aby sa trochu uvaril. Potom primiešame kúsky morčacieho mäsa, na kocky nakrájanú uvarenú mrkvu a nasekanú petržlenovú vňať.
Zemiaková kaša
Očistené a umytú zemiaky uvaríme vo vriacej osolenej vode domäkka. Scedíme a prepasírujeme. Pridáme k nim smotanu, soľ, žĺtky a premiešame.
Zapečená morčacie stehno
Hotové ragú preložíme do zapekacej misy, na vrch nanesieme pomocou cukrárskeho vrecka zemiakovú kašu. Jedlo pečieme vo vyhriatej rúre na 250 °C približne 10 minút (pokiaľ boli suroviny studené, pečieme dlhšie).