3
9
Pečená plnená morka s brusnicovou omáčkou

Pečená plnená morka s brusnicovou omáčkou

3 h 30 m
5 porcií
  • 1 mladá morka bez drobov
  • 1 cibuľa
  • 2 stopky stopkového zeleru
  • 200 g slaniny na kocky Dulano
  • olivový olej Primadonna
  • 250 g hnedých šampiňónov
  • 3 strúčiky cesnaku
  • morská soľ v mlynčeku Kania
  • čierne korenie v mlynčeku Kania
  • 1 lyžica sušených hrozienok Belbake
  • 500 g staršieho bieleho pečiva
  • 2 hrste čerstvých byliniek (petržlenová vňať, tymian, mäta, rozmarín)
  • 250 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
  • 2 vajcia
  • 100 g bravčovej masti Pikok
  • 500 ml zeleninového vývaru alebo vody (na podlievanie)
  • 200 ml suchého bieleho vína Chardonnay
  • 2 lyžice trstinového cukru Belbake
  • 200 g sušených brusníc Alesto
  • 300 ml suchého červeného vína Cabernet Sauvignon
  • šťava z 1/2 citróna
  • 1 lyžička zemiakového škrobu Belbake
  • 1 lyžica masla Pilos

Postup

Potrebujeme

  • pekáč s pokrievkou
  • potravinovú fóliu
  • kuchynský špagát
  • sitko

Plnka

Cibuľu a stopkový zeler nasekáme nadrobno a spolu so slaninou restujeme na panvici s rozohriatym olivovým olejom dozlatista. Medzitým nasekáme šampiňóny na menšie kúsky, cesnak nadrobno a pridáme na panvicu. Ochutíme soľou a korením a ďalej restujeme. Na záver pridáme sušené hrozienka a stiahneme z ohňa. Vo väčšej miske zmiešame pečivo nakrájané na menšie kocky, nadrobno nasekané bylinky, smotanu, vajcia, soľ, korenie a orestovanú zmes.

Dôkladne premiešame a podľa potreby môžeme priliať trochu vývaru, vody alebo mlieka.

Pečená plnená morka

Morku naplníme pripravenou plnkou. Zvyšnú plnku si odložíme na prípravu knedle. Morku preložíme na pekáč (prsami nahor) a nohy zviažeme kuchynským špagátom. Prelejeme ju roztopenou masťou a ochutíme soľou a korením. Podlejeme vývarom alebo vodou a suchým bielym vínom.

Pečieme vo vyhriatej rúre pri 160 - 180 °C približne 2 - 2,5 hodiny (pri 5 kg morke, za každý 0,5 kg váhy naviac + 15 min.). Počas celej doby pečenia morku polievame výpekom.

Brusnicová omáčka

Do hrnca nasypeme trstinový cukor a počkáme, kým sa začne rozpúšťať. Pridáme brusnice a červené víno. Varíme na miernom plameni, kým brusnice zmäknú. Potom rozmixujeme a prepasírujeme. Prelejeme do kastrólika, pridáme citrónovú šťavu, trochu vína a privedieme k varu.

Medzitým v troche vody rozmiešame 1 lyžičku škrobu a pridáme k omáčke. Dôkladne premiešame, osolíme, okoreníme a varíme na miernom plameni približne 5 minút. Stiahneme z ohňa a pridáme 1 lyžicu masla.

Žemľová knedľa

Zvyšnú plnku zabalíme do potravinovej fólie, vytvarujeme do tvaru valca a konce uzatvoríme pomocou špagátu. Varíme vo vriacej vode asi 10 - 15 minút. Potom ju opatrne rozbalíme a necháme vychladnúť. Vychladnutú knedľu nakrájame na plátky.

Servírovanie

Na tanier naservírujeme plátky plnky, porciu pečenej morky a posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou. Na záver prelejeme brusnicovou omáčkou.

Najnavštevovanejšie
recepty za 24 hodín

Pozri sa, čo sa dnes varí najviac.

Poslať nákupný zoznam

Ak si želáš poslať nákupný zoznam na e-mail, zadaj svoj e-mail do poľa nižšie

Ingrediencie odoslané!

Teraz sa môžeš pustiť do nakupovania.

Ďakujeme za hodnotenie!
Recept pridaný medzi obľúbené

Svoje obľúbené recepty si môžeš zobraziť v detaile svojho účtu.

Recept odstránený z obľúbených
Otvárame nový e-shop

Pie chupa chups cake dessert marzipan. Apple pie lollipop bear claw liquorice caramels bear claw gummies. Oat cake sesame snaps sugar plum dessert cookie cake chocolate halvah tootsie roll.

Zobraziť viac
Nastala neočakávaná chyba

Skús znova, prípadne neskôr. Ak sa chyba opakuje, neváhaj nás kontaktovať.

Nenechaj si ujsť špičkové recepty

Prihlás sa do nášho newslettera a vynikajúce recepty ti naservírujeme priamo do tvojej e-mailovej schránky, aby ti nič neušlo.

Odoberať