Pečená plnená morka s brusnicovou omáčkou
- 1 mladá morka bez drobov
- 1 cibuľa
- 2 stopky stopkového zeleru
- 200 g slaniny na kocky Dulano
- olivový olej Primadonna
- 250 g hnedých šampiňónov
- 3 strúčiky cesnaku
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 1 lyžica sušených hrozienok Belbake
- 500 g staršieho bieleho pečiva
- 2 hrste čerstvých byliniek (petržlenová vňať, tymian, mäta, rozmarín)
- 250 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
- 2 vajcia
- 100 g bravčovej masti Pikok
- 500 ml zeleninového vývaru alebo vody (na podlievanie)
- 200 ml suchého bieleho vína Chardonnay
- 2 lyžice trstinového cukru Belbake
- 200 g sušených brusníc Alesto
- 300 ml suchého červeného vína Cabernet Sauvignon
- šťava z 1/2 citróna
- 1 lyžička zemiakového škrobu Belbake
- 1 lyžica masla Pilos
Postup
Potrebujeme
- pekáč s pokrievkou
- potravinovú fóliu
- kuchynský špagát
- sitko
Plnka
Cibuľu a stopkový zeler nasekáme nadrobno a spolu so slaninou restujeme na panvici s rozohriatym olivovým olejom dozlatista. Medzitým nasekáme šampiňóny na menšie kúsky, cesnak nadrobno a pridáme na panvicu. Ochutíme soľou a korením a ďalej restujeme. Na záver pridáme sušené hrozienka a stiahneme z ohňa. Vo väčšej miske zmiešame pečivo nakrájané na menšie kocky, nadrobno nasekané bylinky, smotanu, vajcia, soľ, korenie a orestovanú zmes.
Dôkladne premiešame a podľa potreby môžeme priliať trochu vývaru, vody alebo mlieka.
Pečená plnená morka
Morku naplníme pripravenou plnkou. Zvyšnú plnku si odložíme na prípravu knedle. Morku preložíme na pekáč (prsami nahor) a nohy zviažeme kuchynským špagátom. Prelejeme ju roztopenou masťou a ochutíme soľou a korením. Podlejeme vývarom alebo vodou a suchým bielym vínom.
Pečieme vo vyhriatej rúre pri 160 - 180 °C približne 2 - 2,5 hodiny (pri 5 kg morke, za každý 0,5 kg váhy naviac + 15 min.). Počas celej doby pečenia morku polievame výpekom.
Brusnicová omáčka
Do hrnca nasypeme trstinový cukor a počkáme, kým sa začne rozpúšťať. Pridáme brusnice a červené víno. Varíme na miernom plameni, kým brusnice zmäknú. Potom rozmixujeme a prepasírujeme. Prelejeme do kastrólika, pridáme citrónovú šťavu, trochu vína a privedieme k varu.
Medzitým v troche vody rozmiešame 1 lyžičku škrobu a pridáme k omáčke. Dôkladne premiešame, osolíme, okoreníme a varíme na miernom plameni približne 5 minút. Stiahneme z ohňa a pridáme 1 lyžicu masla.
Žemľová knedľa
Zvyšnú plnku zabalíme do potravinovej fólie, vytvarujeme do tvaru valca a konce uzatvoríme pomocou špagátu. Varíme vo vriacej vode asi 10 - 15 minút. Potom ju opatrne rozbalíme a necháme vychladnúť. Vychladnutú knedľu nakrájame na plátky.
Servírovanie
Na tanier naservírujeme plátky plnky, porciu pečenej morky a posypeme nasekanou petržlenovou vňaťou. Na záver prelejeme brusnicovou omáčkou.