Mäsové guľôčky s karí omáčkou a ryžou
Mäsové guľôčky
- 800 g mletého mäsa mix
- 1 vajíčko
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ Belbake
- mleté čierne korenie Kania
Karí omáčka
- 3 lyžice prepusteného masla
- 50 g zázvoru
- 1 chilli paprička
- 4 strúčiky cesnaku
- 2 červené cibule
- 1 mrkva
- 2 lyžice karí korenia Kania
- 1 konzerva krájaných lúpaných paradajok Freshona
- zeleninový vývar (na podliate)
- 100 ml kokosového mlieka Freshona
- 1 hrsť nasekaného čerstvého koriandru
- 200 g jazmínovej ryže Golden Sun
POSTUP
POTREBUJEME
- monsieur cuisine alebo kuchynský robot
Mäsové guľôčky
Všetky suroviny premiešame v robote a vytvarujeme guľôčky (zmes je menej lepivá, ak si ruky namáčame do studenej vody). Guľôčky pečieme v pekáči s trochou vody v rúre vyhriatej 170 °C asi 25 minút dozlatista.
Karí omáčka
V panvici rozohrejeme prepustené maslo, pridáme nadrobno nakrájaný zázvor a necháme speniť. Potom pridáme na kolieska nakrájanú štipľavú papričku, cesnak, červenú cibuľu a mrkvu nakrájanú na väčšie kúsky. Po približne 5 minútach prisypeme karí korenie a krátko orestujeme. K zmesi pridáme nasekané paradajky, podlejeme vývarom, osolíme a okoreníme.
Tesne pred dokončením pridáme kokosové mlieko, upečené mäsové guľôčky a krátko povaríme. Omáčku ešte dochutíme nahrubo nakrájaným koriandrom.
Servírovanie
Mäsové guľôčky s karí omáčkou podávame s ryžou uvarenou podľa návodu na obale. Jedlo ozdobíme lístkami koriandru a pár kvapkami kokosového mlieka.
Tip: Pre vegetariánsku verziu môžeme mäso úplne vynechať alebo ho nahradiť vegánskym mletým mäsom značky Next level meat. Podľa chuti môžeme pridať strukoviny, ako je červená repa alebo cícer.