Pečené hovädzie stehno s paradajkovou omáčkou
Suroviny
- 1 kg hovädzieho stehna v celku
 - 100 g údenej slaniny Pikok v celku
 - morská soľ v mlynčeku Kania
 - čierne korenie v mlynčeku Kania
 - olivový olej Primadonna
 - 1 cibuľa
 - 6 strúčikov cesnaku
 - 2 lyžice paradajkového pretlaku Kania
 - 1 lyžička mletej štipľavej papriky Kania
 - 200 ml červeného suchého vína
 - 425 ml krájaných paradajok s bazalkou v konzerve
 - 200 ml horúcej vody
 - 1 kg zemiakov
 - 125 g masla Pilos
 - 1 hrsť čerstvej pažítky
 - 1 hrsť čerstvej bazalky
 
Potrebujeme
zapekaciu misu, alobal
	
POSTUP
Do očisteného mäsa urobíme tenkým nožom otvory, do ktorých vložíme slaninu nakrájanú na menšie kúsky. Osolíme, okoreníme a opekáme na rozohriatej panvici s olejom zo všetkých strán. Po chvíli pridáme cibuľu a strúčiky cesnaku nasekané na drobno. Orestované mäso preložíme do zapekacej misy a k cibuľovému základu na panvicu pridáme paradajkový pretlak, mletú papriku, premiešame a minútu orestujeme. Základ osolíme, okoreníme, podlejeme vínom a povaríme, kým sa z neho odparí alkohol. Pridáme paradajky z konzervy a vodu. Omáčku necháme prevrieť, stiahneme z ohňa a zalejeme ňou mäso v zapekacej mise. Prikryjeme alobalom a pečieme v rúre vyhriatej na 200 °C približne 2 až 2,5 hodiny.
Približne hodinu pred dopečením zemiaky ošúpeme, nakrájame na menšie kúsky a varíme vo vriacej osolenej vode do mäkka. Potom ich precedíme, prilejeme k nim roztopené maslo a ochutíme na jemno nasekanou pažítkou. Opatrne premiešame.
Servírovanie
Na plátky nakrájané pečené hovädzie mäso servírujeme preliate paradajkovou omáčkou spolu s varenými zemiakmi preliatymi maslom. Dozdobíme nasekanou bazalkou.
                





 Marcel Ihnačák