Pečené jahňacie s rozmarínom a cesnakom
- 2 kg jahňacieho zadného
- 10 strúčikov cesnaku
- čerstvý rozmarín
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 4 mrkvy
- 4 petržleny
- 2 cibule
- 750 ml suchého červeného vína Cabernet Sauvignon
- olivový olej Primadonna
- 250 g suchej pohánky
- 1 stopka stopkového zeleru
- 2 – 3 bobkové listy Mikado
- 1 citrón
- 250 g mladého špenátu
- 2 lyžice masla Pilos
Postup
Potrebujeme
- alobal
- zapekaciu misu
- sitko
Do umytého a osušeného jahňacieho zadného urobíme tenkým nožom 7 – 8 otvorov, do ktorých dáme strúčiky cesnaku a čerstvý rozmarín. Mäso ochutíme po všetkých stranách soľou a čiernym korením. 3 mrkvy, 3 petržleny a 1 cibuľu nakrájame nahrubo a vystelieme nimi dno zapekacej misy. Na ne položíme prešpikované stehno a podlejeme vínom. Pokvapkáme ho olivovým olejom, prikryjeme alobalom a pečieme v rozohriatej rúre pri 180 °C asi 2,5 hodiny. V polovici času pečenia odstránime alobal a jahňacie pečieme ďalej odokryté.
Medzitým uvaríme pohánku podľa návodu na obale. Potom scedíme a necháme odkvapkať.
Medzitým nadrobno nakrájame 1 cibuľu, 2 strúčiky cesnaku,1 mrkvu, 1 petržlen a stopkový zeler. Zeleninu restujeme na panvici s olivovým olejom a bobkovými listami dozlatista, kým trochu zmäknú. Potom primiešame pohánku, ochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou.
Na záver primiešame umytý a osušený špenát a maslo.
Servírovanie
Na tanier naservírujeme porciu pohánky a 1 – 2 plátky pečenej jahňaciny.
TIP
Špikované jahňacie môžeme marinovať v červenom víne celú noc. Na druhý deň zlejeme časť vína, aby bolo mäso zaliate do 1/3 a pečieme podľa inštrukcií v recepte.
Pozrite si aj recept Marcela Ihnačáka ako pripraviť chutné jahňacie kotlety.