Konfitovaný králik s mrkvovým pyré so zázvorom
Suroviny
Králik
- 1 králik bez hlavy
- keramický mlynček s morskou soľou Kania
- kôra z 1 citróna
- 2 hlavičky cesnaku
- 6 vetvičiek čerstvého rozmarínu
- 6 vetvičiek čerstvého tymianu
- 3 bobkové listy Kania
- 10 guľôčok nového korenia
- 10 guľôčok celého čierneho korenia Kania
- 500 ml olivového oleja Primadonna
- 500 ml slnečnicového oleja Vita D´or
Mrkva
- 50 ml čerstvej zázvorovej šťavy
- 800 g mrkvy
- 200 g zemiakov
- 60 g masla Pilos
- 100 ml smotany na varenie Pilos (12 %)
Marinovaná cuketa
- 250 g cukety
- šťava z 1 citróna
- 4 lyžice olivového oleja Primadonna
- 1 hrsť čerstvej bazalky
Potrebujeme
- zapekaciu misu, potravinovú fóliu
POSTUP
Králik
Umytého králika naporcujeme na štvrtinky a chrbát, vložíme do misy a osolíme. Pridáme citrónovú kôru, neolúpané strúčiky cesnaku, vetvičky rozmarínu, tymian, bobkové listy, guľôčky nového a čierneho korenia. Takto pripraveného králika prikryjeme fóliou a necháme marinovať v chladničke minimálne 3 – 4 hodiny (ideálne cez noc).
Na druhý deň zalejeme olivovým a slnečnicovým olejom, prikryjeme pokrievkou a vložíme do rúry vyhriatej na 130 stupňov. Konfitujeme 2,5 – 3 hodiny podľa veľkosti kusov králika.
Tip: Po uvarení môžete olej scediť a uložiť do chladničky. Je vhodný na opakované použitie. Uchováva si chuť surovín, ktoré sa v ňom marinovali.
Pučená mrkva
Zázvor nastrúhame a odšťavíme. Dužinu uchováme na neskôr.
Tip: Dužinu môžeme použiť pri ďalšom varení, alebo si z nej uvariť silný čaj.
Mrkvu a zemiaky ošúpeme, nakrájame na kocky a varíme v osolenej vode domäkka. Potom precedíme a rozpučíme, pridáme zázvorovú šťavu, maslo, smotanu a ochutíme soľou.
Marinovaná cuketa
Cuketu pomocou škrabky nakrájame na tenké plátky a ochutíme citrónovou šťavou, olivovým olejom, soľou, korením a môžeme pridať aj čerstvú nasekanú bazalku.
Servírovanie
Porciu králika podávame s kopčekom mrkvovej kaše. Doplníme cuketovým šalátom a pokvapkáme trochou ochuteného oleja z konfitovania.