Pečený bravčový bôčik s citrónom, feniklom a olivami
- 4 fenikle
- 3 menšie cibule
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 2 hrste olív bez kôstok Baresa (zelených aj čiernych)
- 200 ml suchého bieleho vína
- 1 citrón
- čerstvý rozmarín
- 1 kg bravčového bôčiku bez kosti, v celku
- 5 strúčikov cesnaku
- čerstvé bylinky na ozdobenie (petržlenová vňať, bazalka, mäta)
Postup
POTREBUJEME
- hlbší plech alebo zapekaciu misu
- alobal
Z fenikla odstránime vňať, ktorú odložíme na neskôr. Fenikel nakrájame na väčšie kusy, ktoré umyjeme. Preložíme na plech alebo do zapekacej misy. Pridáme k nemu cibuľu nakrájanú na mesiačiky. Ochutíme soľou a korením. Pridáme celé olivy a podlejeme vínom. Dôkladne umytý citrón nakrájame na mesiačiky. Pridáme k zelenine spolu s vetvičkami čerstvého rozmarínu.
Do umytého a osušeného bôčiku (na strane bez kože) urobíme nožom 5 otvorov, do ktorých dáme strúčiky cesnaku. Otočíme ho a stranu s kožou narežeme zošikma. Po všetkých stranách ochutíme soľou a korením. Bravčový bôčik položíme kožou nahor na pripravenú zeleninu s citrónom. Prikryjeme alobalom a pečieme vo vyhriatej rúre pri 200 °C približne 2 hodiny. Po 1 hodine odstránime alobal a pečieme pri rovnakej teplote do chrumkava. Upečený bôčik nakrájame na plátky.
Servírovanie
Plátky bôčiku servírujeme s upečenou zeleninou a citrónom. Môžeme dozdobiť feniklovou vňaťou alebo čerstvými bylinkami.