Panenka na grile a šalát z grilovaných batatov
Suroviny
Batatový šalát a panenka
- 2 – 3 bataty
- olivový olej Primadonna
- 700 g bravčových medailónov v slanine
- 65 g sušených brusníc Alesto
- 50 g pekanových orechov Alesto
- 50 g stonkového zeleru
- 2 lahôdkové cibuľky
- 57 g čerstvého kozieho syra Pilos
- 1 červené jablko
- 1 vetvička čerstvého rozmarínu
Dresing
- 1 lyžica javorového sirupu Maribel
- 4 lyžice jablčného octu
- 1 strúčik cesnaku
- 1 lyžica dijonskej horčice Kania
- morská soľ Kania
- mleté čierne korenie Kania
- sušené chilli Kania
- 80 ml olivového oleja Primadonna
Potrebujeme
- gril
POSTUP
Bataty umyjeme, v šupke nakrájame na asi 1,5 cm plátky, pokvapkáme olejom a vložíme do rozpáleného grilu. Využijeme stredne žeravú časť grilu a zatvoríme poklop.
Keď sú bataty z jednej strany hotové, otočíme ich a na rošt pridáme bravčové medailóny obalené v slanine. Keď bude mäso z jednej strany hotové, otočíme ho a položíme do chladnejšej časti grilu.
Všetky suroviny na dresing spolu zmiešame.
Grilované bataty vyberieme, ešte teplé nakrájame na menšie kúsky, pridáme brusnice, nasekané orechy, na pásiky nakrájaný stonkový zeler a kolieska lahôdkovej cibuľky. Do šalátu nalejeme zálievku a premiešame.
Tip: Chuť pekanových orechov vynikne ešte viac, ak ich ešte pred pridaním do šalátu opečieme.
Servírovanie
Pár minút odstáty šalát podávame s kúskami čerstvého syra, mesiačikmi jablka a čerstvo ugrilovanou panenkou ozdobenou vetvičkou rozmarínu.