Pečený kapor s pórom a zemiakmi
- 4 podkovičky z kapra
- 500 g zemiakov
- bio olivový olej Primadonna
- morská soľ v mlynčeku Kania
- čierne korenie v mlynčeku Kania
- 1 – 2 póry
- 3 – 4 strúčiky cesnaku
- čerstvý tymian alebo sušený majorán Mikado
- 50 ml suchého bieleho vína
- 250 ml smotany na šľahanie Pilos (33%)
Postup
POTREBUJEME
- zapekaciu misu
- kuchynské utierky
Zemiaky očistíme a nakrájame na tenké plátky. Pridáme ich na rozohriatu panvicu s olivovým olejom
a ochutíme soľou a korením. Umytý a osušený pór nakrájame na hrubšie kolieska, cesnak na plátky a pridáme k zemiakom. Ochutíme lístkami čerstvého tymianu alebo sušeným majoránom. Všetko spolu opekáme, kým zemiaky trochu nezmäknú. Potom preložíme do zapekacej misy.
Na rozohriatu panvicu pridáme olivový olej, osolené a okorenené podkovičky a opekáme ich z každej strany približne 2 minúty. Potom ich podlejeme vínom a počkáme, kým sa z neho odparí alkohol.
Podlejeme smotanou a necháme prejsť varom. Podkovičky preložíme do zapekacej misy (na zemiaky) a prelejeme smotanovo-vínovou omáčkou. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 200 °C približne 15 minút.
Pred servírovaním môžeme posypať nasekaným čerstvým kôprom a pokvapkať citrónovou šťavou.
Tip: K zemiakom môžeme počas restovania pridať aj Schwarzwaldskú šunku nakrájanú na menšie kúsky.